ORIOL SERRÀ
“Aprovarem el POUM en aquest mandat”
Entre altres iniciatives, aposta per potenciar oficis que permetin treballar des de casa
Té ganes de tornar-se a presentar
Nascut a Barcelona el 1966, Oriol Serrà és empresari d’agricultura ecològica. Va entrar a l’equip de govern el 2011, sota el paraigua d’ERC, però no milita en cap partit.
Serrà va rellevar l’any passat en el càrrec d’alcalde d’aquest municipi l’històric Josep Fort (ho havia estat 20 anys), tal com s’havia acordat al principi del mandat. Com ha anat l’experiència de ser alcalde? És gaire diferent d’estar simplement a l’equip de govern?
Està sent molt enriquidora, em dona una perspectiva i un aprenentatge que d’altra manera no tindria. És diferent de ser regidor; a part de temes propis de l’alcaldia, en un poble petit, tot i treballar-ho tot en equip, els veïns et donen una rellevància molt diferent pel fet de ser l’alcalde.
De fet, recentment han superat el repte històric d’aprovar la xarxa d’aigua.
El tema de l’aigua evidentment era dels més importants que havíem de resoldre. El corresponent pla especial ja ha passat per la comissió d’Urbanisme de Girona i, si es compleixen els terminis, a la tardor es podrà treure a licitació l’obra.
Un altre repte important era el POUM. Es podrà aprovar inicialment aquest any?
Si només depengués de nosaltres et diria que sí, ara ens falta fer una petita modificació que ens demana Carreteres, però dintre d’aquest mandat sí que crec que el podrem aprovar inicialment. És bàsic per poder incentivar socialment i econòmicament el poble.
Hi ha esperances de reobrir l’escola a curt o mitjà termini?
No ho crec, els que podien haver començat l’escola aquí ara van a altres centres i seria molt difícil que les famílies ara volguessin fer el canvi; hauran de passar uns quants anys i que sigui una demanda d’elles. Aquest tema ens preocupava molt; no volíem que aquestes famílies perdessin el contacte amb el poble i per això hem cedit l’espai de les escoles per a activitats de la mainada.
El turisme rural ha de ser el principal motor econòmic de Sant Miquel, tal com passa en municipis similars?
És evident que l’agricultura i la ramaderia ja no són oficis majoritaris. A més, abans necessitaves molta gent per portar les terres i ara amb poques mans gestiones grans extensions. El turisme ja és una de les realitats. Ara mateix hi ha un càmping, cases rurals, allotjaments turístics... El que volem és que sigui un turisme familiar, no massificat, amb molta cura pel medi ambient i l’entorn. Nosaltres apostem també per altres oficis, els que et permeten treballar des de casa, com ara tallers artesanals, obradors o oficis liberals tipus arquitecte, per exemple. És una cosa que tenim en compte en el POUM. Hem de tenir molta cura a l’hora de compaginar aquests oficis amb els tradicionals. El handicap, com en molts altres pobles petits, és el mal servei de la telefonia mòbil i internet. Com que som pocs abonats, les empreses no hi inverteixen. L’administració hi hauria de fer alguna cosa: avui, per sobreviure com a poble necessites gent que treballi al territori i pugui competir econòmicament, i les noves tecnologies son imprescindibles.
Es corre el risc que Sant Miquel acabi sent un poble dormitori?
Sí, i precisament hem plantejat a Urbanisme que si no es flexibilitzen i mínimament es personalitzen les normatives no ens en sortirem, perquè les normatives estan pensades sobretot per a poblacions amb nucli urbà i no pas per a municipis disseminats com el nostre, i això ens limita molt. Si la gent no pot establir el seu negoci al poble, correm aquest risc. I no parlem d’urbanitzar, sinó de poder dur a terme noves formes d’economia local.
Té previst presentar-se un altre cop a les eleccions?
Sí, en principi, sí. Dic “en principi” perquè cal bastir un equip de govern, ja que algú de l’equip actual s’ho deixarà. El punt principal per mi és un bon equip: amb visió de futur, ganes de treballar i que es vulgui dedicar al poble.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.