Política

Xavier Sala

Alcalde de Camprodon

“Les majories sumen i, a Camprodon, ho han fet”

Feina. L’alcalde diu que han posat ordre a les qüestions diàries després d’assumir el govern Futur. Diu que el seu projecte té continuïtat

Xavier Sala és un empresari nascut a Camprodon l’any 1964. És la primera vegada que ha accedit a l’alcaldia, però ja havia estat anteriorment a l’Ajuntament d’aquest municipi ripollès. Es va presentar fa dues eleccions enrere. En aquelles ocasions ho va fer per Convergència i Unió. Era el segon de la llista de Daniel Birba. Va ser regidor a l’oposició.

Xavier Sala va accedir a l’alcaldia gràcies a un acord amb l’únic representant d’Esquerra Republicana de Catalunya i va desplaçar així a l’oposició el socialista Esteve Pujol, que havia estat en el càrrec ininterrompudament durant vint anys. Sala analitza com han afrontat ell i el seu grup aquesta situació. Repassa també els principals projectes que han impulsat i avança els de futur.

Vostès van entrar al govern gràcies al suport de l’únic regidor d’ERC. Valori aquest canvi.
La llista independent que computava pel Partit dels Socialistes de Catalunya va ser la més votada, però les majories sumen i a Camprodon vam sumar. L’equip de govern té la majoria perquè el poble ho va decidir així. Vam entendre que el 2015 els electors demanaven un canvi i així es va produir. De fet és una situació que passa sovint a la política catalana, a la de molts de municipis. Tenen cinc regidors i això és molt respectable.
Analitzi aquest canvi que hi ha hagut al capdavant del govern municipal en l’aspecte polític.
Com a grup independent, Junts Fem Camprodon no tenim vinculació política directa amb cap partit polític, governem amb ERC i l’oposició té una llista lligada al Partit dels Socialistes de Catalunya. Hem intentat rebaixar la tensió política que Camprodon ha viscut fa anys.
I el pas del govern a l’oposició, creu que ha estat traumàtic?
Sí que és veritat que el fet d’estar a l’oposició pot generar controvèrsia. L’oposició hi ha de ser, perquè fa parlar el govern sobre temes que, en cas contrari, no s’hi donaria importància. A vegades voldries més participació i consens. Entenc, però, que estar a l’oposició no ha de ser fàcil després de tants i tants anys al govern municipal.
Analitzi el seu projecte després d’aquests primers anys de mandat.
El nostre projecte per a Camprodon neix lògicament quan negociem i fixem l’acord de govern vigent. Entenem que al nostre municipi li cal un canvi després de 20 anys del mateix grup polític al govern i apostem per fer efectiu aquest canvi. Hem posat una mica d’ordre i hem treballat per arreglar petites coses que estaven molt descuidades des del punt de vista econòmic i de la gestió diària. Hem aprofitat la tasca dels 20 anys anteriors, evidentment. Hem entrat a l’Ajuntament sense cap motivació política. Ens uneix sobretot la voluntat de treballar pel poble.
Quins projectes destacaria dels que han executat?
Destacaria com un dels grans projectes l’impuls definitiu a la famosa torre de telecomunicacions, que ha d’assegurar la cobertura de mòbil i televisió digital al nord del nostre municipi. És un projecte que ultrapassa el mandat i ara es fa realitat. Cal remarcar que l’esforç ha estat i és de l’Ajuntament de Camprodon. Les administracions superiors no ens han donat suport.
Algun altre?
Sí, l’espai de cal Marquès, que s’ha de convertir en l’epicentre de la cultura camprodonina. Hem tingut sort de tenir finançament europeu a través del programa transfronterer País d’art i història de les valls del Ter i Tec. A partir d’aquí, hi ha molts projectes de pura lògica.
Expliqui’s
Doncs, que hem treballat i treballem per millorar la imatge del poble, és a dir, que ens centrem en les jardineres, la neteja, les deixalles, la fibra òptica privada, aviat la pública ja arribarà a Sant Joan de les Abadesses... Treballem també per reformular la televisió per cable, que és una de les primeres que es van posar en marxa, i per aprofitar aquesta xarxa per passar fibra òptica; hem suprimit moltes barreres arquitectòniques, hem regulat les terrasses amb una nova normativa d’ocupació de via pública, hem fet el pla local de seguretat viària per posar ordre a la convivència de vehicles i vianants, cosa que és molt important per a un municipi turístic com el nostre, hem tingut cura del poble de Beget, de la seva singularitat com a bé cultural d’interès nacional i també del barri de Font Rubí, etc.
I la darrera polèmica urbanística per la urbanització del Mas Ventós que ha protagonitzat l’Agrupació de Naturalistes de Girona?
És el pla parcial de Mas Ventós i segueix els seus tràmits com qualsevol altre projecte urbanístic. Es tracta d’un projecte que arrenca quan es fan les cessions per poder construir la ronda de Mas Ventós i la zona d’aparcaments d’aquest mateix espai. Els propietaris de tots aquests terrenys ja van fer les cessions anticipades pertinents. La gent fa temps que en disfruta. Ha de seguir tots els seus tràmits urbanístics i s’ha aprovat inicialment el pla especial per part de l’Ajuntament.
I el futur immediat?
Estem treballant per acabar diversos projectes, però el nostre projecte té continuïtat. No és un projecte de Xavier Sala, sinó de gent que es va presentar per fer un canvi i treballar per Camprodon. Com? De quina manera? Se sabrà quin és el futur. Estem molt centrats a acabar el mandat, perquè, quan entres en un Ajuntament nou, el temps passa molt de pressa i no podem desaprofitar-lo Anem tancant temes, després ja es veurà.
Per acabar, com a grup completament independent, s’han sentit sols?
No tinc aquesta sensació. Han estat anys complicats. Sí que és veritat que podem donar gràcies al suport de la Diputació de Girona, amb més dificultats però també de la Generalitat, però no per temes polítics. No es poden afrontar grans projectes a través de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.