Piulant República
El primer Congrés de Piulaires per la República Catalana reuneix a Celrà desenes de persones per seguir debats, ponències i intervencions tant d’usuaris de Twitter amb milers de seguidors com d’exiliats i represaliats polítics
Impulsar la idea que estant al Twitter i a les xarxes es pot treballar per esdevenir una república. Aquesta és la idea principal del primer Congrés de Piulaires per la República Catalana que es va celebrar ahir a Celrà i que va concentrar més de 800 persones atretes per la temàtica, però, sobretot, per la presència de destacats usuaris de Twitter amb milers de seguidors. Era el cas, per exemple, de polítics com Gabriel Rufián (ERC), Mireia Boya (CUP) o Albano Dante Fachin, però també de tuiters coneguts com influencers de la independència com Cristina de Haro, Bernat Costa, i també “lliurepensadors”, com Mark Serra o Maria Cabello, entre altres dels ponents. Els vídeos gravats d’exiliats com el president Carles Puigdemont o el conseller Antoni Comín, del músic Valtònyc i de represaliats com Tamara Carrasco van ser també seguits per les desenes d’assistents, així com també van ser seguides amb gran atenció i aplaudiments les ponències del sociòleg Ramon Cotarelo i del músic Lluís Llach.
El congrés, que va ser organitzat per l’entitat de nova creació Associació per la Cultura Digital de Catalunya, tot just es va començar a gestar fa dos mesos, segons recordava ahir el seu president, Salvador Ribot, qui va anunciar que ja treballen en un nou congrés i va aprofitar per agrair al poble de Celrà que hagués acollit un esdeveniment que va superar totes les expectatives pel que fa a l’assistència. La inauguració de la jornada va anar a càrrec de l’alcalde del municipi, Dani Cornellà (CUP), que va assenyalar que s’havien deixat cadires buides –al davant i ocupades per llaços grocs– per reivindicar la llibertat dels presos, exiliats i com a gest per als que pateixen repressió.
Precisament, just abans de la primera ponència hi va haver la difusió del vídeo de Carles Puigdemont, qui va aprofitar per afirmar que “el control del territori també passa pel control digital” i va elogiar la “responsabilitat social que molts catalans hem assumit quan operem a Twitter”. En aquest sentit també, va insistir en la necessitat “d’educar” en el maneig de les tecnologies, d’estar alerta de les falsedats i va fer una crida a l’“apoderament” de la societat. També el sociòleg Ramón Cotarelo, que va intervenir a continuació, va començar defensant la importància de l’apoderament que han aconseguit les audiències gràcies a internet i va acabar recordant que es continuarà avançant en la construcció de la república “de hecho, hasta que podamos proclamarla de derecho”, va dir, aconseguint posar tot el públic dret, com també ho va aconseguir hores més tard Lluís Llach tot just entrar a l’escenari.
El músic, que va fer una ponència sobre la llibertat d’expressió, va recordar la seva experiència com a músic durant els anys del franquisme i va sentenciar: “Mai, mai, mai, durant aquells anys, ningú va gosar demanar tres anys de presó per fer una lletra de cançó, ningú” i hi va afegir: “Això que veiem avui és sincerament l’acte de repressió de llibertat d’expressió més fort que he vist mai.” Tot seguit va recordar Hasél i Valtònyc.
Si les intervencions gravades i les ponències van ser els moments més aplaudits de la jornada, els més polèmics van ser, sobretot, quan es va interpel·lar els polítics piulaires des del públic i algú els va reclamar que s’unissin o la seva opinió sobre les llistes obertes.