Mònica Boix
Alcaldessa de Montagut i Oix
“Hi som per solucionar els problemes dels veïns”
Afirma que li agradaria repetir, però ara encapçalant una agrupació d’electors
Vol temps per acabar el seu projecte de poble
Mònica Boix Pagès (Montagut, 1977) és diplomada en ciències empresarials. Ha desenvolupat la seva activitat política a l’Ajuntament de Montagut i al Consell Comarcal de la Garrotxa. És el seu tercer mandat, els dos últims com a alcaldessa. Ha governat sempre sense oposició i sempre s’ha presentat com a independent per CiU, ara PDeCAT. Si repeteix ho farà amb marca blanca.
Mònica Boix afirma en aquesta entrevista que el seu equip té projectes per a un nou mandat i que li agradaria repetir si el seu equip li dona suport. Ho farà al capdavant d’una agrupació d’electors. Remarca la importància de fer front comú amb els municipis de la vall del Llierca per impulsar projectes comuns.
Repetirà?
És molt aviat per decidir-ho. Tot i així, el temps passa molt ràpid. En l’equip de govern actual, una part de la gent pensa que ja ha acabat la feina a l’Ajuntament i no continuarà. L’altra part, entre ells jo, tenim clara la idea que no cal eternitzar-se per no pecar de comoditat i que convé aire fresc, però també és veritat que pensem que ens han quedat coses pendents.
Per tant?
Si trobéssim un equip de gent amb la nostra manera de fer ens agradaria continuar.
Amb les sigles del PDeCAT?
No, això és indiscutible. Farem una agrupació d’electors com les d’Argelaguer i Riudaura.
Sigles no? Per què?
Entenc que la gestió municipal inclou moltes sensibilitats, molta gent diferent dels uns i dels altres. No ens sentim o no ens podem sentir còmodes depenent d’un ens superior que en digui on hem de dirigir les nostres polítiques.
Ha parlat d’una manera de fer del seu grup de gent. En què consisteix?
Ens agrada diferenciar la política municipal de l’altra. No ens ha agradat mai anomenar-nos polítics, tot i que la situació actual ens hi ha fet actuar. Hem de ser gestors municipals. A títol personal m’ha quedat clar que cal empatitzar amb la gent i amb la manera de ser i de fer de la gent del poble. Si no, no connectes amb les sensibilitats que hi ha. Una altra cosa molt important és que hi som per trobar solucions als problemes i no fer-los més gran.
Quin és el seu model de poble?
El tenim molt clar des del primer mandat en què van accedir al govern municipal i està fonamentat a arreglar els problemes de la gent del poble. Al principi, la situació en l’àmbit econòmic i general de Catalunya era complicada i teníem les mans lligades. Més endavant, però, hem inaugurat l’antiga biblioteca com a ajuntament i hem anat fent manteniment... Som un poble de 1.000 habitants i tenim molts equipaments per mantenir... Pel que fa a grans obres, vam inaugurar el centre social de La Cometa en el primer manat i, en el segon, l’ajuntament. També hem fet moltes obres a l’escola.
Quins projectes tenen pendents?
No podrem tirar endavant aquest manat, per exemple, la canalització del carrer d’Olot. També ens falta completar amb una segona fase la depuradora d’Oix. Això, però, no depèn de nosaltres sinó del Consorci de l’Alta Garrotxa i en última instància de l’Agència Catalana de l’Aigua. Ens han assegurat que abans del juny del 2019 estarà feta.
I l’antic edifici de l’ajuntament?
Ara per ara, no ens podem fer càrrec de l’edifici. Van fer una reunió participativa i van sortir diferents alternatives, una era tirar-lo a terra i fer una plaça amb zones verdes; una altra, que la capella que hi ha sigui un punt d’informació... En tot cas, els veïns van manifestar majoritàriament que calia conservar-lo. Com que fem cas als veïns, vam encarregar un projecte amb una primera fase que preveu reforçar l’estructura, perquè l’edifici no està en bon estat de conservació. Ens cal, però, una subvenció per tirar-lo endavant. En la reunió, es van delimitar els usos, i va semblar que anaven entre el cotreball, un alberg i un punt d’informació. La nostra idea és que es pugui fer una concessió privada i, per això, és important que ja des del primer moment els usos estiguin delimitats.
Més projectes de futur?
Sí. En l’àmbit turístic, ja tenim el projecte per adequar la torre del Cos com a mirador. La muntanya del Cos és un referent per a tot el municipi i pensem que adequar-la seria un atractiu turístic molt important. A més, ens cal no abaixar la guàrdia amb els camins. Tenim un municipi de 93,7 hectàrees i n’hi ha molts de públics, que requereixen una intervenció constant, i els ajuts cada vegada són més escassos. Cal fer un esforç i el continuarem fent. Per altra banda, tenim un carril bici des de fa anys que uneix la Cometa amb el nucli de Montagut. Cal fer-hi una actuació de manteniment i millora. I, lligat amb aquest tema, ja hem demanat una subvenció per delimitar una ruta de la vall del Llierca. Els pobles de la vall estem situats entre dos grans nuclis: Olot i Besalú, i estem una mica abandonats. Tenim atractius turístics que haurien de ser valorats.
I què pensen fer?
Ja hem fet reunions entre els alcaldes de tots els municipis implicats i vam acordar fer una ruta circular entre Sant Jaume de Llierca, Argelaguer, Tortellà, Sales de Llierca, Montagut i Oix i Castellfollit de la Roca. Ens ha de servir com a atractiu turístic i també per als veïns que es mouen per la zona. Ha de ser un bon element d’interrelació.
Per cert, la regulació de l’accés motoritzat a Sadernes és tot un referent. Afecta diversos municipis del Llierca, però pel que fa a vostès com el valora?
Tenim la regulació en les èpoques de més afluència. Montagut defensa des de fa temps que s’ha de millorar. L’assistència massiva provoca desperfectes en la mobilitat i genera moltes deixalles. Cal fer pagar una taxa per aparcar, que no sigui desmesurada, i reinvertir-la en la millora de l’espai.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.