JxCat i ERC traslladen al ple la substitució dels diputats
Hi portaran a votació un dictamen, redactat prèviament en comissió, sobre la resolució del jutge Llarena
La CUP avança que s’oposarà a la suspensió dels parlamentaris
Junts per Catalunya i ERC han acordat, després de tres mesos de negociacions, que sigui el ple del Parlament, en exercici de la seva sobirania, el que decideixi si s’aplica o no i com la substitució temporal del president Carles Puigdemont i dels cinc diputats empresonats que va ordenar el jutge Pablo Llarena el mes de juliol en aplicació de l’article 384 de la llei d’enjudiciament criminal. Fins ara l’ordre judicial s’ha traduït en la suspensió de sou dels afectats mentre que resta pendent l’exercici del vot. Tots sis parlamentaris mantenen l’acta de diputat, tal com marca també l’ordre del jutge.
Amb aquesta decisió, i tal com va explicar el vicepresident de la cambra, Josep Costa, la cambra legislativa, apel·lant a la jurisprudència del Tribunal Suprem, “prioritza” l’aplicació del seu reglament a l’hora d’aplicar la suspensió de drets d’un diputat i no pas el que dicta un tribunal. I, d’acord amb la norma de la cambra, la suspensió ha de ser aprovada en el ple per majoria absoluta després d’un dictamen motivat que ha de ser objecte de treball i aprovació en la comissió de l’Estatut del Diputat. Amb aquesta decisió, serà el ple i no pas la mesa del Parlament dirigida pel seu president, Roger Torrent, la que decidirà finalment sobre la interlocutòria judicial.
Ara, el primer pas serà la convocatòria i constitució de la comissió aquesta mateixa setmana perquè el seus membres comencin a redactar l’informe que anirà al ple. Ahir, però, ni Torrent ni Costa van voler concretar si existeix algun punt d’acord sobre el contingut de l’informe que ha d’estar enllestit abans del debat de política general, el 2 d’octubre. El consens entre les dues formacions que donen suport al govern s’ha limitat a traslladar la decisió judicial a la comissió i fer-ho el mateix dia que el president Quim Torra presentava el seu pla de govern. L’acord que es plasmarà en el dictamen, segons reiterava ahir el president del Parlament, es fonamentarà en tres eixos: preservar la majoria parlamentària, mantenir l’acta de diputat dels afectats i garantir l’efectivitat i l’autonomia de la cambra a l’hora de portar a terme les seves funcions legislatives. La CUP ahir avançava que no donarà suport a la suspensió i els comuns volen que es desencalli el bloqueig. En canvi, Ciutadans ahir indicava la possibilitat de presentar una querella pel que consideren que és un delicte de desobediència de la mesa en no aplicar de manera automàtica la interlocutòria del jutge, malgrat que és el mateix magistrat qui deixa en mans del Parlament com fer-ho. El PSC es va mostrar més prudent en espera del que s’acabi resolent en la comissió i posteriorment en el ple.
LA FRASE
Tres jutges per al judici a Llarena
El tribunal de primera instància del jutjat francòfon de Brussel·les es va donar ahir sis setmanes per decidir si és competent per jutjar el procés per la demanda de l’expresident català Carles Puigdemont i els seus exconsellers contra el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena.
La cort també va acordar assignar tres magistrats al procés, com havia sol·licitat l’advocat que defensa els interessos d’Espanya. Les parts hauran ara de presentar per escrit els seus arguments. Una vegada ja s’hagin intercanviat les al·legacions, els tres jutges decidiran si fixen una vista per debatre exclusivament el límit de la seva jurisdicció, com va demanar l’advocat que representa l’Estat espanyol, Hakim Boularbah, o si en aquesta audiència es debat el fons de la qüestió, tal com sol·liciten els demandants. Encara no es coneix la data per a aquesta vista.