Política

El col·legi del president

És el poble del Gironès on havia de votar Carles Puigdemont, però a causa de l’atac policial va anar a Cornellà del Terri

A més de ferir persones, els antiavalots van ocasionar molts desperfectes al pavelló

Centenars de veïns de Sant Julià de Ramis, i també d’altres municipis de l’entorn, a més d’una munió de periodistes arribats d’arreu, esperaven l’1 d’octubre de l’any passat el president Carles Puigdemont davant el col·legi electoral d’aquest municipi del Gironès. La policia espanyola, però, no va permetre el lliure exercici del dret de vot, i cap a les nou del matí va irrompre davant del pavelló municipal (que era el col·legi electoral) per requisar per la força les urnes. Van ser un centenar d’agents els que guarnits amb cascos, armilles antibales, guants, porres i pistoles al cintó van entrar a peu a la plaça i van atacar els centenars de veïns que eren davant el col·legi. Aquests van rebre cops i empentes, els van apartar arrossegant-los, oferint per tota resistència les mans alçades, fermesa i crits de “Votarem!”. A voltes, també, por. En els moments de més agressivitat per part dels agents, i en tot moment d’indignació, també en forma de llàgrimes, davant del que era una intervenció violenta i absolutament desmesurada per part de les anomenades forces de seguretat de l’Estat. La policia va fer un cordó, abans de començar a enretirar per la força la gent que estava acumulada davant de l’entrada del pavelló per protegir les urnes. Davant l’entrada hi havia també un tractor per protegir el col·legi.

La Guàrdia Civil va anar traient la gent i va rebentar la porta del pavelló a cops de mall i amb unes cisalles en van obrir una altra. Un cop a dins, van buscar les urnes i les paperetes (prèviament amagades per les persones que eren al pavelló en el moment de constituir les meses), i per fer-ho van destrossar més portes i finestres mentre des de fora es feien crits a favor de la independència i contra les forces d’ocupació. Una hora després, cap a les deu, els efectius policials van trobar el material de votació. Van posar-lo en una furgoneta i van marxar retrocedint a poc a poc mentre la gent els cantava “Passi-ho bé”. Per la seva banda, el govern havia declarat el cens universal, decisió que va permetre que tothom que ho volgués pogués anar a votar a qualsevol col·legi electoral, si al seu la policia havia intervingut urnes i paperetes. Aquesta opció va ser usada pel president Puigdemont. Va sortir de casa per anar al col·legi de Sant Julià de Ramis, però sota un pont de l’autopista AP-7 va canviar de cotxe per despistar els helicòpters policials que el seguien, i va anar a votar al municipi proper de Cornellà del Terri. Posteriorment, al migdia, el president va anar a Sant Julià de Ramis on, enmig d’aplaudiments i mostres de suport, va dir que la brutalitat policial avergonyiria “per sempre” els que l’estaven justificant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.