Política

ALFRED BOSCH

PRESIDENT DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

“No vull ser un obstacle perquè ERC millori”

“Hem fet una reflexió, que comparteixo, que conclou que ara mateix Ernest Maragall té més possibilitats com a candidat”

“Valls no podrà ser alcalde. No sumarà el suport majoritari al consistori. Hi hauria d’haver un daltabaix col·lectiu”

“Vull ser útil. I si puc ser-ho en una altra banda, parlem-ne”

Em sembla obvi que, si guanyem les eleccions i Maragall té possibilitats, Colau l’investeixi com a alcalde
No hi ha ni projecte ni lideratge. I si reivindiquem l’etapa Maragall, estem reivindicant que n’hi hagi un de nou

La seva decisió de no ser el cap de llista d’ERC en les municipals ha estat un dels últims episodis que revelen l’estat d’efervescència que viu la política local barcelonina. Alfred Bosch en parla en aquesta entrevista.

Fins a quin punt la seva renúncia és una decisió personal o forçada pel partit?
En un partit, com en qualsevol altra comunitat organitzada, les decisions sempre han de ser col·lectives. En aquest cas, la renúncia és meva. Encara més: només ho podia fer jo. Per tant, és la meva decisió, i la vaig prendre, lògicament, a partir de converses amb el partit. I, per descomptat, n’he parlat amb Marta Rovira, Oriol Junqueras, la direcció, el president de la Federació de Barcelona i amb l’equip del grup.
L’escenari preelectoral està molt remogut, amb fets com ara la irrupció de Manuel Valls. Aquest clima ha estat determinant a l’hora de decidir-se?
En política, les eleccions pesen. I, en aquest sentit, hem fet una reflexió, que comparteixo, que conclou que ara mateix Ernest Maragall té més possibilitats com a candidat. I aquesta és una consideració que, quan estàs en un partit, és de les més importants a valorar. No vull ser un obstacle perquè ERC pugui millorar resultats. Vull que guanyi i que Maragall sigui alcalde.
Creu, doncs, que Maragall aconseguirà trencar la polarització dels comicis que s’albira entre Colau i Valls?
Aquesta és la polarització que nosaltres hem d’evitar. Volem que la gent consideri que ERC és el partit que té un projecte millor, un equip millor i més capacitat per governar Barcelona. Voldria que aquestes eleccions fossin en clau de Barcelona, que es parli de ciutat i que es pugui demostrar que els republicans la podem governar millor que ningú. Però si n’hi ha que es volen dedicar a trepitjar els independentistes o ves a saber qui, ja s’ho faran. Aquesta polarització és un error, perquè Valls no pot ser alcalde de Barcelona. I no ho pot ser perquè Barcelona és una ciutat de progrés i sobiranista i, per tant, això entraria en contradicció amb el que és la ciutat mateixa. Valls no sumarà el suport majoritari al consistori. És impossible. Hi hauria d’haver un daltabaix col·lectiu perquè pogués obtenir una majoria en el ple.
Li recordo que Colau és avui alcaldessa amb onze regidors.
Perquè, aleshores, era impossible bastir una alternativa amb Ciutadans i el PP amb ERC o la CUP. Era sumar pomes amb peres. Però en aquest cas sí que hi hauria una alternativa, que sumi les forces democràtiques i de tradició catalanista per impedir que Ciutadans tingui l’alcaldia. Insisteixo: Manuel Valls no serà alcalde. I com que no ho serà, no hem de perdre el temps en segons quins debats.
Per tant, i arribat el cas, ERC pactaria amb Colau?
Això no ho he de dir jo, sinó el nou candidat. No he de comprometre ningú sobre el futur, però, vaja, em sembla obvi que, si guanyem les eleccions i Ernest Maragall té possibilitats, Colau l’investeixi com a alcalde.
I si és al revés i qui guanya és Colau?
Ja ho veuríem, però ja li dic jo que Manuel Valls no serà alcalde de Barcelona.
L’elecció de Maragall també és un gest per tancar el debat sobre una llista unitària independentista?
Això també ho haurà de preguntar al que serà el proper cap de llista. Jo ja vaig ser molt clar, així com el partit i el mateix Junqueras. Vam decidir que aniríem amb llistes pròpies, plurals i àmplies. Tenim un projecte propi i l’hem de defensar com a tal. A més, si ens entretenim gaire a alimentar disputes entre independentistes, ens farem un mal favor a nosaltres mateixos i a la ciutat. Hem d’alimentar debats sobre Barcelona, i demostrar que, sent independentistes, tenim el millor per oferir als ciutadans i ciutadanes de la ciutat.
Parlem, doncs, de ciutat. Aquesta voluntat generalitzada de tots els partits de reivindicar el maragallisme no és, en el fons, una mostra de feblesa a l’hora d’imaginar nous models o idees del que ha de ser la ciutat?
Denota la necessitat de construir un nou projecte com es va fer en aquell moment. Que pugui il·lusionar i dinamitzar Barcelona. Aquesta ciutat vol lideratge, i ara mateix està buscant un alcalde que exerceixi aquest rol. La sensació actual és que no hi ha ni projecte ni lideratge. I si reivindiquem l’etapa Maragall, estem reivindicant que n’hi hagi un de nou.
I què farà Alfred Bosch a partir d’ara? Seguirà en política o es planteja tornar als llibres?
A mi m’agrada molt fer novel·les i, com a decisió personal, el cos em demana bastant tornar a escriure. Però estem en un moment en què la vocació de servei públic, per a algú que en té, pesa molt. Si jo renuncio a la meva candidatura, és perquè no vull fer nosa. Al contrari: vull ser útil. I si puc ser-ho en una altra banda, parlem-ne.
Té pactat amb ERC ser el substitut d’Ernest Maragall a Acció Exterior?
No hi ha res tancat. Però les ganes de continuar servint la gent hi són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pere Casellas repeteix com a primer secretari del PSC de Figueres

FIGUERES
política

El PSC, en silenci fins al veredicte de la militància d’ERC

barcelona
economia

Pimec veu l’acord com una “notícia excel·lent” i demana “altura de mires”

barcelona
política

El Govern diu que té previst el creixement de l’Agència Tributària

barcelona
política

L’eventual ple d’investidura d’Illa apunta al 7 o 8 d’agost

barcelona
política

La recaptació de tots els impostos “no serà ni fàcil ni automàtica” i la gestió tindrà “límits”

barcelona
política

García-Page veu la proposta de finançament com un “greu atemptat contra la igualtat”

barcelona

TpLL, ERC, Sumem i Junts diuen que el govern de Lamelas (PSC) va sense rumb

LLORET DE MAR
ESTAT ESPANYOL

Sánchez es querella contra el jutge que investiga Gómez, per prevaricació

BARCELONA