Política

De les porres a Lledoners

A Sant Joan de Vilatorrada recorden amb indignació les càrregues de la Guàrdia Civil que van provocar molts ferits, entre ells l’alcalde i el regidor de Cultura

L’atenció s’ha traslladat a Lledoners amb actes diaris de suport als presos polítics

Totes les pors i la ràbia viscudes l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada (Bages) rebroten aquests dies de nou a la biblioteca Cal Gallifa. El periodista Aleix Solernou hi exposa fins a final de mes una quinzena de fotografies impactants d’aquella jornada de quan treballava al diari Regió7 que li van suposar quedar el tercer en el premi Clic Fotoperiodisme Jove 2018 de Perpinyà. Ho fa en l’únic dels tres col·legis electorals que no va patir l’agressivitat policial, i mostra les càrregues que van acabar amb 15 denúncies acompanyades del corresponent informe mèdic. Entre elles la de l’alcalde, Gil Ariso (PDeCAT), o del regidor de Cultura, Jordi Pesarrodona (ERC), que es va fer popular pel nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil el 20 de setembre a la conselleria de Governació. Els dos van ser agredits durant les càrregues a l’institut Quercus i a l’escola Joncadella, i són les cares més conegudes, però a d’altres més anònims, com en Joan Bargués, encara li tremola la veu quan recorda que gairebé perd un dit de la mà quan la Guàrdia Civil intentava esbotzar una de les portes de l’escola quan havien intentat entrar per la principal, on, precisament, van colpejar a l’engonal Pesarrodona. “Eren vuit guàrdies civils que amb un ariet anaven fent torns cada tres o quatre cops per obrir la porta”, diu amb la veu entretallada, i explica que li va quedar un dit entre els dos batents de la porta i va veure “que s’aguantava per la pell”. Una infermera el va atendre allà, el van traslladar en ambulància, l’endemà l’operaven i fins a l’1 d’agost no li van donar l’alta i ha perdut un 40% de mobilitat. “No ho oblidaré mai”, assegura, i reconeix: “Abans em preocupava poc la política i ara soc un independentista total.” L’únic que li sap greu és no haver pogut votar.

També s’ha tornat independentista l’expolicia espanyol des del 1974 Nemesio Fuentes, ara jubilat, que s’ha fet popular per l’escrit de resposta crítica a la Jusapol per la manifestació de dissabte per homenatjar els policies participants a l’1-O i que va penjar a les xarxes el seu fill. A les cinc del matí va anar a l’obertura de Cal Gallifa, on la jornada va ser tranquil·la, mentre els arribava informació del que passava a l’escola Joncadella i al Quercus, on va anar cap a les dues. Allà la Guàrdia Civil hi va entrar i va requisar urnes, i ell s’hi va trobar dos dels seus fills, que van rebre un cop de porra a l’esquena un i l’altra a la cara. “Només han aconseguit que hi hagi més independentistes”, sentencia.

L’agressivitat al Quercus també la recorda Jordi Jorba, que, juntament amb altres bombers, va haver de fer un cordó entre la gent i els agents, que abans s’havien enfrontat als Mossos. “Vam anar a posar pau i volíem parlar amb algun comandament i només ens insultaven”, recorda. L’alcalde també va acabar rebent un cop d’escut a l’orella i un cop de porra per baix. “La gent del poble em va protegir” i el va fer recular. “És un dia que ens va canviar la vida”, sentencia Ariso, i afegeix: “No hauria dit mai que hi hauria una repressió de l’Estat així al segle XXI.” El poble prepara ara un acte de col·locació d’una placa commemorativa mentre els darrers mesos el focus s’ha traslladat a la presó de Lledoners, també a Sant Joan, on hi ha ingressats els presos polítics. “És un espectacle de voluntat i de suports diari”, diu Ariso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els presidents autonòmics del PP fan pinya contra la “independència fiscal” de Catalunya

madrid

El PSC Girona denuncia mal funcionament de la recollida de residus

GIRONA
política

El PSC evitar parlar de concert econòmic: “El document diu el que diu”

barcelona
Estat Francès

Le Pen avisa Macron que censurarà un govern d’esquerres

Barcelona
política

Junqueras presentarà la seva candidatura a ERC el 21 de setembre

barcelona
Àsia

El Japó acusa la Xina de violar el seu espai aeri per primera vegada

Barcelona
Política

Els Mossos suspenen els tres agents detinguts per ajudar Puigdemont a fugir

barcelona

Juli Fernández deixarà l’alcaldia per ser el nou secretari general d’Economia

PALAFRUGELL
Política

Illa renuncia als pressupostos per aquest any i se centra en els del 2025

barcelona