la crònica
Un dia que no s’ha d’oblidar
Torroella de Montgrí i Verges van ser ahir dos punts del Baix Empordà amb una forta càrrega simbòlica, igual que la Tallada d’Empordà, si bé aquest darrer malauradament per un motiu totalment diferent. A la Tallada es va posar el nom d’1 d’Octubre a la plaça, davant l’ajuntament, i va ser especialment emotiu perquè a la casa de la vila ara fa un any van entrar, rebentant la porta, per emportar-se les urnes, deixant pel mig ferits i contusionats. Un dia que un poble petit com la Tallada no oblidarà –ni vol oblidar– mai, i que ja formarà part de la seva història.
La regidora de la Tallada Dolors Guàrdia va llegir un manifest en què es recordava el mal dia que van passar, i va voler agrair als veïns de la Tallada i els pobles que els van acollir per poder continuar votant, i va conjurar a tothom “a seguir endavant amb la defensa dels drets i la llibertat”. En un missatge gravat, el president Carles Puigdemont va dir: “Volia solidaritzar-me amb el poble de la Tallada per la repressió que va patir l’octubre passat. Però també perquè volia donar-vos les gràcies per la lliçó democràtica i de dignitat que vau donar.” A Torroella i Verges es va tornar a votar ahir, amb un referèndum que va tenir molt de simbòlic. Torroella volia escollir canviar el nom de la plaça d’Espanya i Verges afegir-hi a la Placeta l’1 d’Octubre. És cert que altres municipis han fet processos participatius exemplars, com per exemple la Bisbal d’Empordà; però ahir a Torrella i Verges es va voler escenificar clarament una votació. A Verges van votar –entre diumenge i ahir– 143 persones, amb un resultat aclaparador: un 85,31% estaven a favor del canvi de nom i només un 11,88% es mostraven contraris.
L’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), ho té clar: “Fa un any que tots plegats vam patir, vam resistir i vam vèncer. L’1 d’octubre ho va canviar absolutament tot. El definiria d’aquesta manera: revolució pacífica, poder popular, valentia i dignitat.” Per Sabater, “un any després, podem mirar-nos als ulls i sentir-nos-en ben orgullosos. Però lluny de celebracions, el que cal fer ara és reivindicar l’esperit de l’1 d’octubre. Cuidar-nos, organitzar-nos i alçar-nos de nou. Perquè molt em temo que no hi haurà ni independència ni llibertat sense desobediència civil. I per fer-ho, ens cal valentia, determinació i deixar de banda l’estratègia de partits.”
Els actes es van anar succeint a tota la comarca: Palamós, que va patir un atac diumenge passat, quan encara no s’havien ni inaugurat els jardins 1 d’Octubre, ahir ho va tornar a celebrar amb un acte a la plaça Mossèn Gumersind; a Begur es va reivindicar la valentia i el compromís dels veïns; Calonge i Sant Antoni va batejar la plaça davant el pavelló de Calonge i va posar una placa al local de la Germandat Artur Mundet; a la Bisbal d’Empordà a través d’un procés participatiu es va rebatejar un tram del carrer Coll i Vehí; també se’n van fer a Castell-Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols, on ja feia dies que se’n feien. Aquests són alguns dels municipis; n’hi va haver molts més.
Va ser una jornada que ni la tramuntanada que va prendre força al llarg de la tarda va aconseguir deslluir. Perquè per l’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, aquests “són dies en què hem de defensar la voluntat popular, la democràcia. I ho fem plens de compromís, de fermesa, i pacíficament, com sempre hem fet. Catalunya i la seva gent ens hem guanyat el dret a constituir una república independent. Una república que ens protegeixi contraposada a un estat que ens agredeix.” I hi va afegir: “L’ 1 d’octubre em vaig sentir més orgullós que mai del meu poble i vaig aprendre molt de tothom.”
Un dia que cal mantenir viu a la memòria, com destaca l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, per “recordar i no oblidar els fets que van succeir a tot Catalunya ara fa un any. Un dia en què institucions, polítics i ciutadania es van conjurar per defensar el bé més preuat que té la democràcia: poder exercir lliurement el dret a votar. I cal que tinguem present que aquell dia gent de diferent signe i ideologia es va agafar de la mà per defensar els valors de llibertat i democràcia que representava el referèndum”.
L’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, ho va sintetitzar en bona part, destacant que “aquest 1-O ha de servir per recordar-nos com es derrota la brutalitat d’un estat antidemocràtic: amb dignitat, unitat, resistència i intel·ligència. Aquest és el camí per fer la República”.