Política

Torra: “Si la sentència no és absolutòria el poble s’unirà per respondre amb tota la radicalitat democràtica”

L’ANC i Òmnium omplen la plaça Catalunya en la protesta per l’any d’empresonament preventiu dels ‘Jordis’

JxCat demana l’alliberament de Sànchez i Cuixart: “No ens hi acostumarem ni un minut més”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dimarts al vespre que “l’única sentència” que acceptaran per al judici a la causa de l’1- O és “la lliure absolució”.

“No pot ser que encara segueixin a la presó els presos polítics. Avui el país és un clam: ««Llibertat presos polítics»»”, ha assegurat en declaracions als mitjans abans de participar a la concentració convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) i Òmnium Cultural amb motiu de l’aniversari de l’ingrés a presó de l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

Torra ha avisat que “ningú no dubti que quan arribi la sentència, si aquesta no es absolutòria hi respondrem amb tota la radicalitat democràtica”. “Aquest poble s’unirà per respondre amb tota la radicalitat democràtica com va ser l’1-O i el 3-O”, ha vaticinat.

Torra, que aquesta tarda ha visitat els dirigents polítics empresonats al centre de Lledoners, ha qualificat l’any d’empresonament dels Jordis com una “infàmia”. El president ha defensat que els presos polítics “haurien d’estar al carrer, amb les seves famílies”. “Ha estat un any robat a la vida de tots ells”, ha lamentat.

Torra ha destacat que Amnistia Internacional hagi tornat a reclamar la llibertat dels Jordis i que l’expresident del Tribunal Suprem Pasqual Sala hagi dit que veu “difícil per no dir impossible” que hi hagi rebel·lió en la causa de l’1-O. “Votar no és delicte, delicte és que et peguin per votar”, ha reiterat.

Les entitats sobiranistes han aplegant centenars de persones a la plaça de Catlaunya en la commemoració dels 365 dies d’empresonament dels dos dirigents sota el lema 1 any de vergonya, 1 any de dignitat; No ens aturarem!.

“No ens hi acostumarem mai”

També ha participat en la concentració el portaveu parlamentari adjunt de JxCat, Eduard Pujol, que ha demanat l’alliberament dels Jordis i de la resta de dirigents polítics empresonats. “No ens hi acostumarem ni un minut més, és impossible donar per bo un minut més d’injustícia”, ha manifestat en declaracions als mitjans a abans de l’acte.

Pujol ha advertit que aquesta és una situació que en democràcia “no es pot perpetuar”. “Us imagineu un dia sense llibertat? Multipliqueu les sensacions, les pors, el patiment, per 365 i ens adonarem d’allà on no havíem d’haver arribat mai”, ha explicat. “Un any de presó vergonya, un any de presó que no hauria d’haver existit mai”, ha denunciat.

En aquest sentit, ha assegurat que el 16 d’octubre és un dia “especialment dur, molt complicat” i ha lamentat que no hi garanties per a un judici just.

Per això ha advertit també que no deixaran de “denunciar” ni de reclamar “prou presó”. “Ahir feia 78 anys de l’afusellament de president Companys, avui un any de presó vergonyant; l’Estat espanyol sempre repeteix els mateixos errors”, ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.