AMADEU ROSELL
ALCALDE DE LLANARS
“Estem potenciant molt la recuperació de pastures”
Li agradaria tornar a encapçalar la llista
S’aposta per un creixement urbanístic sostingut
El músic Amadeu Rosell va assumir l’alcaldia de Llanars en les darreres eleccions municipals. També va ser un dels fundadors d’Òmnium Ripollès, entitat que va presidir del 2012 al 2015.
Un poble amb 514 habitants censats, envoltat d’un extens entorn natural i situat a l’alta vall del Ter. Es tracta de Llanars, municipi on governa ERC en solitari. El seu alcalde, Amadeu Rosell, va encapçalar per primera vegada una candidatura en els darrers comicis locals, el 2015.
Què el va engrescar a presentar-se?
Amb anterioritat mai havia liderat una candidatura ni tampoc havia format part d’una llista. No vaig entrar a l’Ajuntament com una opció d’oposició, sinó perquè l’alcalde que hi havia, Esteve Costa, plegava. En les últimes eleccions no es va configurar cap més alternativa: hi va haver llista única d’ERC al poble, on el ple municipal està compost per set regidors i no tenim oposició.
En quins projectes s’han centrat?
Estem treballant, per exemple, en la recuperació de pastures i la conversió en biomassa. És una acció que ja havia començat l’anterior govern. Ho hem continuat i potenciat.
En què consisteix?
Al poble tenim dos veïnats molt importants de ramaders. La part de Feitús i la d’Espinalba. Són muntanyes comunals, administrades per l’Ajuntament. A partir d’uns 1.500 metres, hi havia pastures. Però degut al canvi climàtic, la vegetació, que abans era a les parts més baixes, ara es troba més amunt. Tot el que eren prats ha quedat envaït per arbres, ginesta... El que vam fer va ser netejar 60 hectàrees d’arbreda i vam emprendre un seguit d’accions per tal que tornessin a esdevenir zones de pastura. Els arbres que vam treure els vam aprofitar per escalfar els edificis municipals, que van amb una caldera de biomassa.
Quins altres projectes han fet?
S’ha instal·lat la fibra òptica per via aèria a Llanars; hem anat fent tasques de manteniment als carrers i ens hem centrat molt a arreglar els col·lectors en alta, que s’han connectat també a la depuradora de Camprodon. A banda, un altre projecte important s’ha dut a terme a la piscina municipal. Hi vam canviar la maquinària, que ja estava molt obsoleta, i hi vam instaurar el sistema de cloració amb sals. També hem obert un web nou de l’Ajuntament, hem creat una aula de música i vam aconseguir que es fes la via ciclista entre Camprodon i Llanars.
Li agradaria tornar a encapçalar la llista en les municipals del 2019?
En principi, la idea és que sí. És una experiència positiva. El tracte amb els veïns és proper, de tu a tu, i gestionem de manera directa des dels grans projectes fins a les petiteses.
Quins atractius té el municipi?
Hi ha una qualitat de vida important. Tant el nucli com els seus entorns són bonics. Penso que tenim el municipi ben cuidat, així com també les seves fonts, els itineraris i les lleres dels rius molt netes. Hi ha restaurants, un hotel, un hostal, cases rurals... A banda, com que també és un poble de segona residència, estem preparats per oferir serveis quan hi ha una major afluència de gent. Per Nadal, Setmana Santa, els ponts o l’estiu, podem arribar a ser més de 2.000 persones.
Per quin model de poble aposten?
Per un municipi on hi hagi un creixement urbanístic sostingut, que estigui ben arreglat, net i endreçat. I també intentem dotar de més recursos les brigades municipals. Per exemple, l’any passat vam comprar, amb l’ajuda de la Diputació, dues màquines per treure neu.
Sobretot des de l’1-O, la política nacional ha estat molt present en la local. A Llanars també s’ha notat?
Sí, i tant! Tot el que està passant influeix en la política i en la gent. A Llanars, majoritàriament, som molt de país. Al municipi es va celebrar el referèndum i va ser un dia molt significatiu. I cada vegada que hi ha accions de solidaritat amb els presos i exiliats polítics, aquí al poble també en fem. Som un municipi actiu, participatiu i estem molt sensibilitzats en aquest sentit.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.