Política

Acord entre el PSC i el govern de Girona per les ordenances

El ple aprovarà avui el document, que conté les propostes que havien fet CiU i el PSC

Entre els canvis que s’hi introdueixen hi ha una “tarifa plana” perquè els ciutadans puguin fraccionar el pagament dels tributs

Els veïns podran pagar els rebuts de manera fraccionada en 3, 5 o 10 mensualitats

El govern de Girona i el grup municipal del PSC han arribat a un acord per aprovar les ordenances municipals del 2019. L’entesa s’escenificarà avui durant el ple extraordinari que hi ha convocat per a dos quarts de cinc de la tara, just abans del pregó de les Fires de Sant Narcís. L’acord a què han arribat consisteix a ampliar les propostes d’ordenances que havia presentat el govern de CiU amb les propostes que havia fet el PSC. Una d’aquestes, que arriba per mitjà dels socialistes, és la creació d’una nova “tarifa plana” perquè els contribuents puguin fraccionar el pagament dels tributs periòdics, com ara l’IBI, l’IAE, el gual i les taxes de tinença d’animals, vehicles o cementiris. Concretament, s’oferirà als veïns i veïnes la possibilitat de pagar de manera fraccionada en tres, cinc o deu mensualitats al llarg de l’any aquests impostos i taxes, sempre que ho demanin prèviament a l’Ajuntament. Un cop s’aprovi aquest canvi, els ciutadans que ho vulguin ja ho podran demanar, però no es podrà començar a aplicar fins al pagament d’impostos del 2020, ja que les sol·licituds s’hauran de presentar abans del mes de novembre de l’any anterior a l’any en què han de tenir efecte.

També s’ha acordat l’augment del 25% al 50% en la subvenció de l’IBI per a les persones propietàries que cedeixin un habitatge per a la borsa de lloguer social, i s’incrementarà del 15% al 25% la bonificació de la taxa d’escombraries per l’ús de la deixalleria. Altres mesures seran l’aplicació d’una bonificació del 50% de la taxa d’escombraries a les persones emprenedores durant els dos primers anys d’inici de l’activitat econòmica, o incrementar la bonificació de l’IAE a les empreses que contractin personal a través del Servei Municipal d’Ocupació. A més d’altres iniciatives, també s’ha acordat augmentar la informació pública de totes les bonificacions i exempcions incloses en les ordenances fiscals.

Ambició

ERC-MES hi votarà en contra

ERC-MES va anunciar ahir que votarà en contra de les ordenances fiscals presentades pel govern de la ciutat. La portaveu, Maria Mercè Roca, va explicar que “d’entrada torna a ser una proposta mancada d’ambició social i ambiental, que no introdueix cap canvi destacat respecte d’anys anteriors”. Tanmateix, la regidora revela que els dos grups estaven en converses per pactar una abstenció que permetés facilitar l’aprovació del document, “a canvi d’introduir-hi mesures de progressivitat fiscal per aconseguir unes ordenances socialment més justes”. El govern, però, va dir a ERC-MES que no acceptava cap de les propostes.

Pensions no contributives

Cs vol una subvenció del 90% de l’IBI per a més grans de 65 anys

El grup municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Girona demana que les ordenances fiscals que estan pendents d’aprovar-se incorporin una subvenció del 90% de l’IBI per a les persones de més de 65 anys que reben la pensió no contributiva. Així ho va anunciar ahir la portaveu de la formació, Míriam Pujola, que indica que és una proposta que perfectament “es pot dur a terme amb voluntat política”. “Nosaltres considerem que és absolutament irrenunciable perquè no podem permetre que la gent gran de Girona pateixi pobresa invisible”, afirma. La regidora explica que per materialitzar aquesta proposta de subvenció de l’IBI el govern local només “ha d’encreuar les dades de les persones més grans de 65 anys que viuen soles amb les dades de la seva renda i les possibles ajudes que estiguin rebent dels serveis socials”. D’altra banda, la portaveu del grup municipal de Cs també especifica que voldria que s’incorporés a les ordenances fiscals el tipus diferencial d’IBI residencial i d’IBI no residencial “per poder abaixar el residencial, que és el que afecta les famílies de Girona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.