CARLES ESPÍGOL
ALCALDE DE CANET D'ADRI
“Hem recuperat la carretera a Rocacorba”
“Aquell dia va servir per unir una mica més tots els nuclis”
“Encara no he decidit si em tornaré a presentar a l’alcaldia”
Des de fa tres anys i mig, és l’alcalde de Canet d’Adri, un municipi format per cinc nuclis i un total de 725 habitants. Va accedir a l’alcaldia quan la seva llista, una candidatura d’independents, va ser la més votada després de 12 anys com a regidor a l’oposició. És el tercer alcalde de Canet d’Adri des de la restauració de la democràcia.
Va accedir a l’alcaldia després de treure tres regidors, els mateixos que va treure CiU, i que l’Agrupació Veïnal Independents per Canet d’Adri (Avica) en tragués un.
Sí. En principi, vam oferir governar tots junts, perquè els programes, a més, eren molt semblants i pensàvem que si érem set regidors seria molt millor treballar tots junts. Llavors, a la candidatura de CiU no li va semblar bé entrar a l’equip de govern, però la candidatura d’Avica va dir que sí i hem governat els quatre regidors durant tot aquest temps.
Quins creu que són el principals reptes que té Canet d’Adri?
Encara que sigui un poble petit, té una sèrie d’avantatges i una sèrie d’inconvenients. S’hi viu molt bé, però hi ha dificultats per l’extensió del territori, uns 44 km². El municipi està compost per cinc pobles molt disseminats perquè és un territori molt ampli; això vol dir que hi ha molts camins forestals que s’han de conservar. Un dels reptes principals, al principi de candidatura, era asfaltar el camí a un nucli d’aquests importants de població, de més de 90 habitants, com és Montbó. Ara, en dues fases, en dos anys de pressupost, ja hem acabat i tothom pot estar connectat a través d’un camí asfaltat amb el poble.
En un poble petit, els pressupostos són limitats i, precisament a hores d’ara, les obres importants s’han d’anar fent per etapes. Abans, hi havia el Pla Unic d’Obres i Serveis (Puosc) que permetia fer alguna obra grossa al poble cada quatre anys, però, ara, des del 2008, no hi ha absolutament res de tot això i llavors s’ha d’anar fent amb recursos propis o subvencions petites concedides durant l’any.
Hi ha algun pla urbanístic pendent?
Hi havia un problema important amb un pla urbanístic, de què ja s’havia fet l’aprovació inicial. Canet d’Adri no ha crescut ni amb la bombolla immobiliària. Ha anat fent a poc a poc i per això és el poble que és, però s’havia fet una actuació inicial d’un pla urbanístic al voltant del pavelló municipal, per fer-hi 25 cases, de manera que pràcticament quedava el pavelló amb uns accessos molt reduïts i sense aparcament. És un problema que s’arrossegava des de feia uns quants anys, però, afortunadament, vam poder arribar a un acord amb el propietari dels terrenys, que, ja anteriorment, havia cedit per fer el pavelló i tot això, i li ho vam comprar tot. Eren una mica més de 30.000 metres quadrats. Es va solucionar el problema i, ara, l’Ajuntament té un patrimoni per fer moltes coses al voltant del pavelló.
Algun altre problema important que s’hagi resolt?
Les comunicacions. A Canet d’Adri, tot i tenir les antenes allà dalt, no teníem ADSL i les comunicacions per mòbil eren molt dolentes. Un altre objectiu que ens havíem marcat era que arribés la fibra òptica a Canet. Afortunadament, actualment diria que un 80% de la gent està coberta per fibra òptica.
I de cara al futur què creu que queda pendent de fer?
D’una banda, tot això dels 30.000 metres quadrats s’ha d’ordenar. Crec que una part ha de quedar per a serveis al pavelló o per fer altres activitats esportives o lúdiques i una part petita, per poder fer habitatge per a la gent jove.També hi ha el manteniment de camins. De fet, vam recuperar la carretera des de Canet per pujar a Rocacorba, perquè, si no, la gent havia d’anar a voltar per Banyoles tot i ser territori de Canet. És una de les primeres carreteres que vam conservar. L’any que plou molt, com aquest, hem d’invertir molt per conservar els camins. Ara, hem començat a asfaltar, i crec que és el que s’ha d’anar fent els propers anys, sobretot els trossos més dolents, perquè asfaltar-ho tot tampoc pot ser, ja que també perd la gràcia. Els trossos que es fan més malbé per l’aigua, fer-los amb formigó, com ja hem començat a fer en algun tram de la carretera de Rocacorba.
Com es va viure a Canet l’1 d’octubre de l’any passat?
Va servir per unir una mica més tots els nuclis. Aquell dia, érem tots junts. I més quan vam constituir la mesa electoral: teníem la televisió posada i vam veure el que estava passant a Sant Julià de Ramis. Això encara va servir per unir-nos més a tots. És veritat que a cada poble tothom és més seu, fins i tot en les festes locals, però aquest dia vam ser un sol poble. Els cinc pobles en van ser un. A posteriori també ens va afectar, evidentment. Érem allà per gestionar el poble, que és el que ens agrada, i tot això va fer que haguéssim d’entrar més en política.
Un any després, s’ha recordat aquell dia?
Per la festa major de Canet, que coincidia amb el 30 des setembre i l’1 d’octubre, vam fer una sèrie d’actes en commemoració de l’1 d’octubre del 2017, com ara posar una placa a l’ajuntament en record a aquell dia, però ja ens l’han ratllada.
Es tornarà a presentar a l’alcaldia?
Doncs no ho sé; tinc molts dubtes. Encara no ho he decidit. La veritat és que porta més feina de la que em pensava i professionalment també en tinc molta. M’hi dedico algunes tardes a la setmana i sobretot els dissabtes i diumenges, que és quan tinc més temps. També hi ha moltes gestions als matins que pel bé i l’interès del poble s’han de fer. Això ens passa una mica a tots els qui som regidors tot i treballem en equip. Jo soc alcalde perquè algú ha d’anar al davant, però entre tots fem tota la feina. Penso que també és bo que es vagi canviat i entri gent jove.
Els joves s’impliquen al municipi?
Costa molt, i més ara, que hi ha molt desencís per l’ambient polític en general. Encara que t’hi posis pel poble, també t’has d’implicar en tota la resta i a la gent, com que no veu un rumb clar, cada dia li costa més.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.