Política

JOAN GAINZA AGUSTÍ

Alcalde de Maià de Montcal

“La botiga ha estat la satisfacció més gran”

La botiga, la rehabilitació de les escoles i la depuradora

No tenir escola, el Molí d’en Llorenç i la manca d’habitatge

Assessor fiscal amb despatx a Besalú, casat amb tres fills i avi recent. No ha estat mai de cap partit tot i presentar-se sota el paraigua de CiU. Viu al nucli de Dosquers de fa més de dues dècades.

Després de més de vint anys a l’Ajuntament, vuit com a alcalde, Joan Gainza es veu amb ànims de tornar-se a presentar, tant ell com la resta de l’equip, per acabar tot el que tenen pendent. Això sí, en el seu cas assegura que serà la darrera vegada.

Si hagués d’escollir el que més l’ha satisfet d’aquests dos mandats a la poltrona, què triaria?
Ho tinc molt clar: mantenir l’única botiga del poble ha estat la satisfacció més gran. Quan la botiga que hi havia va tancar i el propietari va decidir que no en volia saber res, vam fer mans i mànigues per no perdre aquest servei. Al final, parlant amb la presidenta del casal d’avis vam trobar un local ideal i vam decidir tirar endavant i treure-la a concurs. D’això fa uns tres o quatre anys i l’èxit ha estat espectacular. El local s’ha convertit en lloc de trobada, botiga, bar i restaurant. És el cor del poble.
Alguna altra alegria?
Ens sentim molt satisfets d’haver aconseguit adequar el local de les antigues escoles. Van començar a fer la teulada amb els diners que van arribar amb el plan Zapatero i no hem parat d’invertir-hi fins ara. Són 400 m² que ens permeten realitzar totes les activitats del poble. A una persona que no hagi viscut mai en un poble petit potser li costarà entendre la importància d’aquests dos locals per a Maià.
La majoria de pobles petits lluiten per conservar l’escola o per aconseguir-ne una. Aquí sembla que han plegat veles.
Fa uns anys Ensenyament va decidir que no valia la pena rehabilitar les escoles velles i ens proposaven un local nou, cosa que no podíem assumir. Amb el canvi de govern el tema es va reprendre i ens van proposar de posar mòduls amb la condició de fer una consulta popular als pares. La majoria dels pares van dir que ja els estava bé portar els nens a Besalú, amb el transport i el menjador gratuïts. No tenien gaire clar el tema de l’escola unitària. I aquí es va acabar el tema. Tenim un autobús que cada dia porta cap a una quarantena de nens a Besalú.
Déu n’hi do! Alguns pobles tenen escola amb molt menys.
A Maià vam passar uns vint anys amb molt poca mainada, però de cop i volta van començar a arribar alguns matrimonis joves que van canviar la tendència. Gent que decidia deixar la ciutat i anar al poble a viure a la casa dels avis. També hi va ajudar una sèrie de cases en filera, que es van omplir amb matrimonis amb fills. Ara ja no tenim habitatges per atreure gent jove. El planejament aprovat el 2012 ens permetia desenvolupar una zona amb la construcció d’una vintena de cases, però cal posar d’acord molts propietaris, i això és difícil.
Per atreure gent jove, a més d’habitatge, es necessita una bona xarxa. Com tenen el tema d’internet?
Un desastre. Hem tingut problemes amb Telefónica i un conveni que va fer amb la Generalitat, i ara ens hem d’espavilar. Estem negociant amb una empresa privada que a final d’any ens la portarà a l’entrada del poble. Tenim la intenció de portar l’aigua a Bruguers a començaments de l’any vinent i confiem en aprofitar la rasa per passar-hi la fibra òptica. Com que aquesta rasa passarà a prop del poble, confiem en poder-la portar al nucli principal ben aviat.
Un projecte frustrat?
La urbanització del Molí d’en Llorenç és un roc a la sabata. Després de molts anys de lluita, tenim un projecte d’urbanització i parcel·lació, però no ens veiem amb cor de tirar-ho endavant, amb molts veïns que no en volen saber res.
Acabem amb alegria?
La nova depuradora, sens dubte. És d’aquelles obres que no es veuen però que són molt importants. L’hem aconseguit després de molts anys de lluita i ja està funcionant. S’han acabat les males olors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA
política

Torra i Borràs demanen que s’aixequi la suspensió de sou i feina als mossos investigats

barcelona

Els Bombers de Girona pendents de judici per l’1-0 demanen l’amnistia

GIRONA
bangladesh

El cap del Tribunal Suprem dimiteix davant les noves protestes

barcelona