Política

Òmnium fa una crida a sumar pel dret a decidir i la llibertat

Presenta la plataforma Som el 80% i un manifest amb 136 adherits d’ideologies i àmbits diferents per reclamar la fi de la judicialització de la política, l’inici d’una negociació i la sortida dels presos

Òmnium Cultural va presentar ahir al convent de Sant Agustí la seva darrera iniciativa per denunciar el que considera una “causa general contra la democràcia que vol sentenciar uns pocs ciutadans per hipotecar el futur de tota la ciutadania catalana”. Es tracta de la plataforma Som el 80% que comença a caminar amb la publicació d’un manifest que d’entrada ja té el suport de 136 personalitats de diferents àmbits –cultural, acadèmic, econòmic i social– i també de representants polítics d’ideologies diferents que no només engloben les sobiranistes, sinó de l’òrbita dels Comuns i Podem, i també d’exsocialistes.

El document, obert a adhesions a títol individual a través del web www.somel80.cat i que en vuit hores va tenir 50.000 adhesions, parteix de la premissa que en la majoria d’enquestes, en paraules del vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, “gairebé el 80% rebutgen la presó preventiva” de Jordi Cuixart (Òmnium) i Jordi Sànchez (ANC) i de la resta de presos polítics, i que hi ha un gran consens de país que també “el trobem en la defensa d’una solució política que ha de passar per les urnes”. Amb la intenció de buscar els màxim de consens i adhesions, o si es vol per “reflectir al màxim la pluralitat de mirades del país”, com va dir Mauri, no hi ha cap al·lusió al manifesta a la independència, d’un referèndum o dels anhels de sobirania, complint així amb el propòsit de promoure la defensa de la convivència i la cohesió social prioritzada en la darrera assemblea general. Això sí, en el manifest es defensa la solució política a través d’una “negociació sincera, sense condicions ni renúncies”, i es puntualitza que sempre ha de passar perquè “els ciutadans de Catalunya puguin decidir i exercir democràticament el seu futur polític”.

Per això la iniciativa de l’entitat busca incidir en “els consensos” de país que passen per “la defensa dels drets i les llibertats democràtiques fonamentals”, el rebuig a la repressió i “la judicialització” de la política i l’alliberament dels presos com van llegir la politòloga i exsecretària general de Podem a Catalunya Gemma Ubasart, i el doctor i llicenciat en filosofia i ciències de l’educació Àngel Castiñeira. Mauri va remarcar el fet que “és enriquidor” que hi hagi diversos matisos per trobar una solució, però va apel·lar a defensar aquestes “mínimes” preses de posició comunes “que a la vegada també són màximes” perquè “permeten explicar-nos també a l’Estat i arreu d’Europa”.

Precisament sobre altres enquestes aparegudes arreu d’Espanya en les quals el suport a l’alliberament dels presos polítics és gairebé el mateix que el dels que volen que hi continuïn, el vicepresident considerava que mostrant la transversalitat d’idees des de la unitat “pot ser un mirall per a la ciutadania d’arreu de l’Estat”, perquè els judicis poden acabar afectant-los.

Personalitats

A la presentació de la plataforma hi van assistir una vintena de signants del manifest, entre els quals hi havia els exconsellers Antoni Castells, Andreu Mas-Colell o Joan Manuel Tresserras, l’exlíder dels Comuns Xavier Domènech, l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, la parella de Cuixart, Txell Bonet, o l’exsocialista Joan Ignasi Elena. I entre les 136 firmes adherides n’hi ha de l’àmbit de la cultura, com Clara Segura, Jordi Savall, Julio Manrique, Alguer Miquel o Judit Nedderman; activistes com Arcadi Oliveres, Jordi Armadans, Luca Gervasoni o Míriam Hatibi; el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, i l’exsecretari general de CCOO Joan Carles Gallego; acadèmics com ara Borja de Riquer o Jordi Borja, i escriptors com ara Llucia Ramis, i l’entrenador de futbol Pep Guardiola.

Polítics com ara l’expresident de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; de JxCat (Mònica Sales); d’ERC (Sergi Sabrià, Marta Vilalta o Ernest Maragall); dels comuns (Jéssica Albiach, Sussanna Segovia o Lucía Martín) van expressar el suport a les xarxes.

LES XIFRES

50.000
persones
es van adherir al al manifest de la plataforma ciutadana en només vuit hores.
80
per cent
defensen drets i llibertats, rebutgen la judicialització i volen una solució política, segons Òmnium.
No podem renunciar als drets civils i polítics perquè seria trair la memòria i la lluita dels qui ens han precedit
Jordi Cuixart
PRESIDENT d’ÒMNIUM
El manifest intenta reflectir al màxim la pluralitat de mirades que componen el nostre país
Marcel Mauri
VICEPRESIDENT d’ÒMNIUM
Ara i aquí ens comprometem a denunciar (...) la causa general contra la democràcia
Àngel Castiñeira
doctor en Filosofia i C. Educació
Si creus en les urnes i no en els barrots és igual la bandera que tinguis al balcó o al cor, aquí t’esperen
Gabriel Rufián
DIPUTAT D’ERC AL CONGRÉS
Perquè necessitem una solució política. Perquè som més les que creiem i treballem en consensos amplis
Susanna Segovia
portaveu de CATALUNYa EN COMÚ
Som majoria les que defensem la llibertat de presos polítics i diàleg per una solució política, no judicial
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xile

Boric impulsa la derogació de la Llei d’Amnistia per a violacions de drets humans

barcelona
política

Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari

Barcelona
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt

L’Onze a les Dotze, un clàssic des de fa 26 anys de la Plaça del Vi

girona