Política

França

Centenari de la firma de l’armistici amb Alemanya

Macron desafia la història

Crítiques al president francès per l’homenatge de dissabte al mariscal Pétain, heroi de la Gran Guerra i cap del règim col·laboracionista amb els nazis

L’oposició li recorda que va ser un “traïdor” i un “antisemita”

Emmanuel Macron intenta apagar l’incendi que ha provocat l’homenatge que rebrà, dissabte, el mariscal Philippe Pétain pel seu paper durant la Primera Guerra Mundial, un acte que s’emmarca en la commemoració militar del centenari de l’armistici. Durant la Segona Guerra Mundial, Pétain (1856-1951) va firmar la rendició de França davant de la invasió alemanya el 1940 i va dirigir el règim col·laboracionista amb els nazis instaurat des de llavors, i fins al 1944, en una part del territori francès. El militar serà homenatjat juntament amb els altres set mariscals francesos que van conduir França a la victòria durant la Gran Guerra (1914-1918).

Macron, que aquests dies visita diversos escenaris d’aquella confrontació, no assistirà a la cerimònia d’homenatge a Pétain, però sí que hi enviarà el seu cap de l’estat major. Mentrestant, davant les crítiques, va puntualitzar: “Es pot haver estat un gran soldat el 1914” i haver pres “decisions funestes” vint-i-sis anys després. El president va dir també que no vol “amagar cap pàgina de la història” de França, però les seves paraules no van convèncer el responsable del Consell Representatiu d’Institucions Jueves de França (CRIF), Francis Kalifat: “Tinc la impressió que aquesta és la primera etapa de la rehabilitació de la figura de Pétain, i no ho podem acceptar.” En declaracions a la cadena BFMTV, Kalifat va recordar que un tribunal militar va llevar al mariscal tots els honors de guerra i tots els graus aconseguits en la seva carrera i va subratllar que, en la seva qualitat de líder del règim de Vichy, va ser el primer responsable de la col·laboració francesa amb la deportació de jueus durant l’ocupació nazi.

Les crítiques van arribar també des de l’esfera dels partits. “Pétain, l’home de Vichy, de la col·laboració amb Hitler, de la batuda de Vél d’Hiv [contra els jueus], tindrà dissabte un homenatge nacional. Honorar aquest home condemnat a la indignitat nacional el 1945 és una vergonya i un insult per a la història del nostre país!”, es va exclamar a Twitter el portaveu del Partit Socialista, Pierre Jouvet.

“Honorar Simone Veil [exministra francesa, supervivent de l’Holocaust i icona dels drets civils] al Panteó i, alhora, el traïdor antisemita Pétain als Invàlids. Res no justifica una tal vergonya. Quan s’és president de França, cal mostrar-se una mica més a l’altura de la seva història”, va reclamar Benoît Hamon, fundador de Génération·s. També el líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, va recordar que els crims del mariscal són “imprescriptibles”. “Macron, aquesta vegada és massa! La història de França no és la vostra joguina”, va retreure.

Des de l’Elisi, es repeteix que els antecessors de Macron també van fer la distinció entre l’heroisme mostrat per Pétain durant la Primera Guerra Mundial i la seva traïció al poble, durant la Segona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia