Cuevillas presenta un recurs per impedir el judici de Trapero i la cúpula d’Interior
Al·lega que el tribunal madrileny no pot jutjar els delictes de sedició ni rebel·lió, segons nombrosa jurisprudència i legislació
L’advocat de l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig ha sol·licitat aquest dimecres a l’Audiència Nacional (AN) que anul·li la causa per rebel·lió contra el seu client per falta de competència i la remeti als jutjats de Barcelona. La petició ja s’havia formulat en altres ocasions i s’havia rebutjat, però ara la defensa l’ha tornat a fer en haver-se presentat l’escrit d’acusació de la fiscalia, que sol·licita 11 anys de presó per a l’exdirigent d’Interior, i ho presenta en forma d’article de previ pronunciament que s’haurà de resoldre abans del judici.
En un escrit de 49 pàgines al qual ha tingut accés l’ACN, l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas comença dient que ni el delicte de sedició ni el de rebel·lió es poden considerar delictes contra la forma de govern, com pretén l’Audiència Nacional. Segons ell, “la voluntat de declarar la independència d’una part del territori de l’estat espanyol seria, en tot cas, una proposta de modificació radical de l’actual estructura de l’estat, però no un canvi en la forma de govern”, ja que no es pretén implantar una república.
Per reforçar els seus arguments, l’escrit repassa una interlocutòria del Ple de la Sala Segona de l’Audiència del 2008 que assegurava que la rebel·lió no era competència seva, perquè no era un atac a la forma de govern, no era terrorisme i no estava explicitada en les competències que la llei del 1985 li donava. La Fiscalia del Tribunal Suprem tenia el mateix criteri el 2009, que recordava que s’havia de fer una interpretació restrictiva, i no pas extensiva, per treure la investigació al jutjat territorial corresponent.
A banda, l’escrit de defensa aporta diversos documents al seu favor. L’advocat també adjunta dos manifestos signats per professors i catedràtics de dret penal que neguen que la rebel·lió i la sedició siguin competència de l’AN, i un article d’un altre catedràtic en el mateix sentit. Finalment, inclou un vot particular del magistrat José Ricardo de Prada a una interlocutòria d’aquest procediment del 6 de novembre del 2017 de la Sala Penal resolent recursos de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que també apostava per remetre la causa als jutjats de Barcelona.
A més, l’escrit recorda que tota la instrucció s’ha fet per sedició contra el seu client, juntament amb el major dels Mossos Josep Lluís Trapero i a l’exdirector general de la Policia Pere Soler, però finalment l’escrit de la fiscalia els atribueix el delicte de rebel·lió.
Per tot això, l’advocat demana que s’anul·li tota la instrucció feta fins ara per falta de competència i es remeti la causa als jutjats d’instrucció de Barcelona.