May busca concessions d’última hora abans de la cimera del ‘Brexit’
La primer ministra britànica es reunirà amb Juncker, dissabte a Brussel·les
La Comissió veu “avenços” en la trobada d’ahir amb la líder conservadora
La incansable primera ministra britànica, Theresa May, esgotarà fins a l’últim moment per intentar aconseguir concessions sobre el Brexit a l’altra banda del canal de la Mànega. May va reunir-se, ahir a la tarda, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per discutir la declaració política que els Vint-i-set tenen previst signar en la cimera extraordinària de diumenge.
Una trobada durant la qual es va donar “una bona direcció” a les negociacions, segons va explicar la mateixa May a la BBC. Aquesta visió també va ser reafirmada per Brussel·les. “Molt bon progrés, la feina continua”, van dir fonts comunitàries després de la reunió, d’una mica més d’una hora.
Tot i això, May va anunciar que tornarà dissabte a la capital europea per continuar treballant en les “qüestions pendents” de cara a la trobada de l’endemà. De fet, la premier britànica es quedaria tot el cap de setmana a Brussel·les perquè els 27 caps d’estat i de govern tenen previst reunir-s’hi al matí en el marc de la cimera.
Tal com ha explicat a la televisió pública britànica, May espera amb aquests últims esforços poder arribar a compromisos entre el Regne Unit i la UE que siguin “en interès” de tots els britànics. Si bé la setmana passada el seu gabinet va donar llum verd al principi d’acord, la crisi política interna que afronta ha portat May a esgarrapar canvis o pactes addicionals que li facilitin vendre l’acord a casa, en un moment en què els tories travessen dificultats per forçar la moció de censura contra el seu lideratge al partit. En aquest sentit, la primera ministra va assegurar, ahir, que han donat noves indicacions als equips negociadors per resoldre els “afers pendents” sobre la taula, sense especificar quins són. Mentrestant, Brussel·les treballa contra rellotge per tancar una declaració política que agradi tant a Londres com a les capitals europees, especialment aquelles més crítiques amb l’acord, com ara Madrid.
L’escull de Gibraltar
El govern de Sánchez continua entestat a assegurar les seves prerrogatives respecte a l’estatus de Gibraltar tant en l’acord de sortida com en la declaració de la cimera. Però l’equip negociador de Barnier no vol obrir la capsa dels trons tocant el text legal ja tancat i, per això, intenta vehicular les demandes de tothom a través de la resolució política.