Un antic líder del Ku Klux Kan aplaudeix els resultats de Vox a Andalusia
El conegut supremacista blanc nord-americà David Duke assegura que la “reconquesta” ha començat i s’estendrà a la resta d’Espanya
Va participar en la marxa de Charlotesville, on una dona va morir atropellada per un simpatitzant d’extrema dreta
Un antic líder del Ku Klux Klan, David Duke, s’ha afegit a la llista de dirigents de l’extrema dreta internacional que s’han afanyat a felicitar Vox per la seva irrupció electoral a Andalusia.
“La reconquista comença a les terres d’Andalusia i s’estendrà a la resta d’Espanya”, va celebrar Duke a les xarxes socials poc després de conèixer-se els resultats dels comicis andalusos, diumenge passat , en un missatge que traduïa literalment una piulada de Vox.
Duke, de 68 anys, és un conegut supremacista blanc, antisemita, neonazi i negacionista de l’Holocaust nord-americà. A mitjan anys 70 va ser un dels líders visibles del Ku Klux Klan en liderar una branca de l’organització a Louisiana. De fet, apareix com a personatge (interpretat per Topher Grace) a l’última pel·lícula del director de cinema Spike Lee, que explica la història d’un policia afroamericà que s’infiltra a l’organització racista liderada aleshores per Duke, al qual aconsegueix entabanar.
Entre el 1989 i 1992 va ser congressista a la cambra de Louisiana pel partit Republicà. Als anys 90 va ser candidat a governador d’aquest estat i també es va presentar al Senat i al Congrés. Va ser aspirant a les primàries a la presidència dels Estats Units en dues ocasions per dos partits diferents, demòcrates i republicans.
Actualment està retirat de la política institucional però és molt actiu a les xarxes socials com a agitador d’ultradreta. Tot i que en el passat es va distanciar dels Republicans, en diverses ocasions ha manifestat la seva admiració per l’actual president nord-americà, Donald Trump.
L’agost passat va participar a la marxa de supremacistes blancs a Charlotesville, un convocatòria que va derivar en enfrontaments amb manifestants de signe contrari i en la una dona va morir en ser atropellada deliberadament per un simpatitzant d’extrema dreta. Una trentena de persones van resultar ferides en els enfrontaments.
A banda de la seva dilatada carrera política i d’activista de la dreta radical, Duke també ha tingut una llarga sèrie de problemes amb la justícia. El 2003 va ser condemnat a quinze mesos de presó per estafar als seus seguidors i a l’hisenda. El 2009 va ser detingut a la República Txeca per enaltiment del nazisme, tot i que va ser alliberat dies després amb la condició d’abandonar immediatament el país. El 2013 va ser expulsat d’Itàlia, on residia feia un any i mig, després que la policia d’aquell país detectés que Suïssa havia emès un veto d’entrada a l’espai Schengen contra ell.