Torra alerta d’un nou relat inventat per justificar el 155
Lamenta que Sánchez agafi les tesis de la dreta i matisa que la via eslovena per a ell acaba abans de cap conflicte bèl·lic
El PSC suggereix una “visita institucional” del govern espanyol a Palau
No va caure bé al govern la intervenció de Pedro Sánchez al Congrés, ni el fet que el PSOE hagi brandat el fantasma del 155. El president, Quim Torra, va mostrar ahir, en la sessió de control al Parlament, la seva “sorpresa i estupefacció” per les cartes del govern espanyol al català en què li retreu que no actués en el tall de l’AP-7 dissabte passat i amenaça d’agafar el control de les accions policials. “Forma part del relat inventat de construir violència i descontrol a Catalunya per aplicar un 155 als Mossos o més general. Això ja ho hem viscut”, alertava Torra, en al·lusió als fets del 20-S pels quals els Jordis són a la presó. “Quan esperàvem que vingués la política a Catalunya venen més policies, tornem al diàleg!”, instava el president sobre els avisos de Sánchez al matí, mentre es mostrava “alarmat” pel fet que estigui “agafant les tesis de la dreta”. “Hi ha moviments per crear un relat de falsa violència; han canviat les cares però els passos són els mateixos”, hi afegia el líder republicà Sergi Sabrià.
Per construir aquest relat, també s’ha aprofitat la crida de Torra a seguir la via eslovena, que ahir va matisar que per a ell consisteix en unes eleccions al Parlament que van “donar la força” per fer un referèndum i declarar la independència. “Aquí acaba la via eslovena i potser comença una altra via”, indicava sobre la invasió de l’exèrcit iugoslau després que va donar peu a una seixantena de morts que han escandalitzat l’unionisme. “El camí cap a la llibertat ha estat, és i serà sempre cívic, pacífic i democràtic; cap dels diputats independentistes no sabria fer-ho d’una altra manera”, refermava ahir.
És clar que les explicacions no van ser pas ateses per l’oposició, que a més va aprofitar la compareixença que Torra feia tot seguit per explicar el relleu a la conselleria d’Acció Exterior per continuar brandant la mateixa polèmica, malgrat que en començar el ple havia decaigut, amb l’abstenció dels comuns, l’intent de forçar-ne una compareixença específica. La líder de Cs, Inés Arrimadas, va dir al govern que són uns “nostàlgics de la guerra dels Balcans”, després que en la sessió de control ja hagués mostrat cartells amb el 155 per afegir que el govern “tindrà la culpa” de qualsevol cosa que passi en les mobilitzacions del 21-D, que Torra va emmarcar en la llibertat d’expressió i de mobilització. “Li agrairia a la coalició del 155 que ens deixi d’amenaçar”, rebatia el president, abans que el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, estripés des del faristol un dels folis. “No flirtegin amb la repressió”, els va exigir.
El líder del PSC, Miquel Iceta, insistia pel seu cantó que “als Balcans Catalunya no hi troba cap exemple per avançar”, i va enviar un primer avís a Torra: “O cenyeix la seva actuació al marc legal vigent o no podrà comptar amb nosaltres per a cap mena de diàleg, negociació i pacte.” És clar que just després que el president reiterés la petició d’una reunió entre governs, Iceta va oferir una “visita institucional” del govern espanyol al Palau, i avisava que acabar l’any en una situació d’enfrontament “seria molt negatiu per a ambdues parts”. “Parlen molt de diàleg, però al Congrés ens fa l’efecte que hem perdut una nova oportunitat; deixin de cedir a la pressió del PP i Cs i obrin ja aquesta taula”, li etzibava Sabrià.
També els comuns van reclamar que el Consell de Ministres vingui amb una “proposta per a Catalunya”, tot i que alhora retreien al govern que, en parlar d’Eslovènia, aposti per la “via unilateral” –al contrari de la CUP, que li exigia que prepari la unilateralitat–, i van apel·lar a ERC directament. “No avançarem sense recuperar les majories de la moció de censura” a Madrid, subratllava Jéssica Albiach.
El TC comença a rebutjar recursos
El TC ha rebutjat per unanimitat els recursos d’empara presentats per les defenses de Mireia Boya, Anna Gabriel, Carme Forcadell i Anna Simó, encausades en el judici per l’1-O. Tots ells plantejaven que el Suprem no era competent per instruir i jutjar el procés i sol·licitaven que la causa es remetés al TSJC. Fonts del TC assenyalaven ahir a l’ACN que els recursos són “prematurs” perquè encara està pendent que el Suprem confirmi si és competent per assumir el judici, fet que es produirà el 18 de desembre en la vista per l’article de previ pronunciament, sol·licitada per les defenses. El TC té acumulats en l’últim any una trentena de recursos d’empara dels acusats pel procés, i aquests són els primers que entra a analitzar a fons, raó que justament ha dut Jordi Sànchez, Jordi Turull, Quim Forn i Josep Rull a la vaga de fam. Per ara no s’han notificat les sentències i el TC només ha avançat la decisió, ja que el detall de l’argumentació es farà arribar els pròxims dies.