Crida per portar observadors al procés penal
Un grup d’entitats constitueix la plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case per avaluar la causa
Un grup d’entitats catalanes defensores dels drets i llibertats de la ciutadania va presentar ahir la plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case, amb la qual volen organitzar la presència d’observadors nacionals i internacionals durant el procés penal contra els independentistes catalans al Tribunal Suprem. Els promotors no van voler avançar noms d’entitats ni de professionals, tot i que van indicar que “se n’esperen de la Mediterrània, d’Europa i de l’Amèrica Llatina”. A més, van fer una crida a la ciutadania a aportar donatius per fer possible aquesta acció de monitoratge.
Les entitats impulsores de la plataforma són: Novact, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, el Col·lectiu Praga i Irídia-Centre per la Defensa dels Drets Humans. En el web de la plataforma (www.internationaltrialwatch.org), també es pot trobar documentació sobre la causa, com ara l’escrit de la fiscalia que acusa els nou presos polítics del delicte de rebel·lió i els altres sis, de malversació de fons i de desobediència.
La penalista Anaïs Franquesa va exposar que la plataforma tindrà tres branques: la primera estarà formada per uns vint acadèmics d’arreu de l’Estat espanyol, que faran un informe sobre drets processals i sobre la no existència del delicte de rebel·lió, en la línia del manifest que van signar més de 300 professors; la segona tindrà defensors dels drets humans perquè analitzin si s’hi vulneren drets civils i polítics, i un tercer grup l’integraran advocats per al control del judici. Iñaki Rivera, director de l’Observatori Penal contra la Tortura, va assegurar que ara “demanaran oficialment” al Suprem un espai perquè els observadors puguin seguir el judici, encara sense data, i que no se n’espera cap pega.