Política

Aragonès: “No deixarem de demanar justícia i de reclamar l’absolució”

El vicepresident expressa el desig del govern que durant el 2019 “s’afronti una solució política, i no judicial”, al conflicte entre Catalunya i l’Estat

El republicà demana deslligar la relació dels governs de la negociació entre els grups al Congrés

El vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, confia que el 2019 “sigui un any en què s’afronti finalment una solució política, i no judicial, als problemes que en aquests moments hi ha entre Catalunya i l’estat espanyol”.

En declaracions als mitjans aquest dimarts des de l’Hospital Mútua Terrassa, on ha visitat la primera catalana nascuda aquest 1 de gener, el vicepresident ha explicat que el desig del govern és que el judici contra els líders del procés, previst per aquest 2019, acabi amb l’“absolució” i dels presos polítics. I és que des del seu punt de vista “no hi ha hagut delicte rebel·lió, ni de sedició ni de malversació, i per tant, el que esperem és que acabi amb la llibertat”.

A més, l’executiu considera que els nou líders independentistes empresonats haurien de ser alliberats abans del judici oral “per afrontar la defensa amb totes les garanties”.

El republicà s’ha mostrat escèptic amb el procés i ha afirmat que la confiança del govern amb el Tribunal Suprem (TS) espanyol “és molt dèbil, perquè sabem que està altament polititzat”. En qualsevol cas, ha assegurat que el govern “no deixarà d’exigir justícia i reclamar l’absolució dels responsables polítics que estan acusats per haver posat les urnes”. I segons ell, “justícia vol dir absolució”.

Pel que fa al diàleg amb el govern espanyol, Aragonès no ha volgut donar detalls sobre les propostes que estan damunt la taula però ha indicat que “és prou important com per seguir treballant pas a pas”. “Treballem en diferents focus de treball que facilitin el diàleg per arribar a acords de diàleg, de negociació i de votació”, ha apuntat.

El conseller ha insistit que el plantejament de l’executiu català és “claríssim”: “Entenem que cal trobar una solució política a la situació que hi ha a Catalunya, en una taula de negociació i posteriorment en una votació a càrrec de la ciutadania”. Segons ell, la solució a “les reclamacions justes que hi ha per part de la ciutadania catalana” no pot ser en cap cas “judicial”.

En relació a la posició que adoptarà Esquerra al Congrés dels Diputats en el futur debat dels pressupostos generals de l’estat, ha apuntat que “hi ha d’haver moviments sobre els problemes de fons que hi ha a Catalunya”. “ Cal abordar la solució política i canalitzar el que en aquests moments està als tribunals a una mesa de negociació”, ha afegit.

En aquest context, ha demanat desvincular el diàleg entre governs de la negociació entre grups polítics al Congrés. “En la pitjor de les circumstàncies, en què els grups parlamentaris tinguessin la pitjor relació possible, nosaltres hem de mantenir la relació entre governs per responsabilitat”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia