Política

De la presó al calabós i del Suprem a la presó cada dia

Es preveu que els presos siguin tancats a Soto del Real

Els espera una dura rutina diària d’horaris i trasllats

Els advocats preveuen que el centre penitenciari en què estaran tancats els presos durant el judici sigui el de Soto del Real, una presó al nord de Madrid i molt més a prop que la d’Estremera, a la frontera sud-est de la comunitat de Madrid amb Castella-la Manxa.

Soto del Real és una presó coneguda per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que hi van estar tancats fins al trasllat a la presó catalana de Lledoners. Hi van ser enviats per la jutgessa de l’Audiencia Nacional perquè Soto del Real és el centre penitenciari de referència d’aquest tribunal i hi ha els presos preventius no penats, molts dels quals són estrangers. Tot i que alguns mitjans madrilenys van llançar una campanya barroera per desprestigiar Jordi Sànchez informant de suposades males relacions amb els interns, l’expresident de l’ANC qualifica de “bona” la convivència al si de la presó, tot i admetre que, a diferència de Lledoners, sí que s’hi produeix alguna baralla setmanal entre presos per deutes o tripijocs.

Al voltant del 15 de gener ja es podria dictar l’inici del judici per al 22 i traslladar a Soto del Real des dels centres de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses els dotze presos que seran jutjats al Suprem.

Dura rutina diària

De la presó de referència durant el procés els polítics catalans seran traslladats cada matí en furgoneta fins als calabossos de l’Audiencia Nacional –que alguns presos han definit com a petits, bruts i sòrdids–, d’on previsiblement entraran al Suprem per una porta lateral si es manté el dispositiu que va tenir lloc durant les seves declaracions en la fase d’instrucció.

Acabada la vista diària, de matí i tarda, al vespre seran retornats amb furgoneta a la presó, on haurien de poder sopar.

Amb aquesta rutina diària durant quatre dies a la setmana és evident que no és el mateix estar a Soto del Real, a 44 Km i tres quarts d’hora de Madrid els dies de trànsit dens, que a Estremera, a 77 Km i més d’una hora de viatge –Josep Rull i Joaquim Forn van denunciar el seu primer trasllat fins a Estremera emmanillats i sotraguejats.

En qualsevol cas, aquesta feixuga rutina, quatre dies a la setmana i durant setmanes, ha estat una de les raons per les quals els presos en vaga de fam han justificat la finalització de la protesta. “El judici és el moment central de la nostra batalla política i necessitem tota la força i capacitat per afrontar-lo”, argumentava Sànchez des de Lledoners el 19 de desembre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jovent Republicà diu ara que trencarà la disciplina de vot si ERC es limita a “complaure el PSC”

barcelona
bangladesh

Ultimàtum dels líders estudiantils per a la dissolució del Parlament

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca Ucraïna amb quatre míssils balístics

barcelona
política

Junts demanarà suspendre el ple d’investidura d’Illa si Puigdemont és detingut

barcelona
política

Rull obre amb Illa les consultes per a la investidura

barcelona
pròxim orient

Els aliats d’Israel l’insten a limitar la resposta a l’esperat atac iranià

barcelona
ANÀLISI

Ayuso i la “secessió fiscal” d’altres

Dolors Subirana Gou
Portaveu de Més Opcions per Ullà (MOU-AM), a l’oposició al ple

“Fem propostes assumibles, però les agafen com atacs”

Ullà

Tot i la distància, Gaza fa mal a Xatila

Xatila (Líban)