Torrent demana al Suprem la compareixença dels presos polítics a la comissió del 155 al Parlament
El president del Parlament va fer la petició en una carta enviada el passat 27 de desembre
JxCat i ERC no entendrien que es denegués als encausats l’autorització per anar al Parlament com a testimonis
El president del Parlament, Roger Torrent, va demanar per carta al Tribunal Suprem el passat 27 de desembre la compareixença “presencial o telemàtica” dels presos polítics a la comissió del 155, impulsada pels partits independentistes i en la qual Ciutadans s’ha negat a participar. El vicepresident del govern Puigdemont, Oriol Junqueras, i els consellers del mateix Dolors Bassa, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, hi compareixerien en qualitat de testimonis el proper 22 de gener, quan se celebri la primera sessió amb compareixences de testimonis, segons l’ordre del dia d’aquest òrgan.
Segons han informat aquest dilluns a l’ACN fonts de presidència del Parlament, el mateix 27 de desembre Torrent també va enviar un escrit als presos i a la consellera de Justícia, Ester Capella, informant-los de la carta al Tribunal Suprem.
JxCAT diu que seria un “disbarat” impedir les compareixences
El portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol ha explicat aquest dilluns a la tarda que el president de la comissió del 155, Toni Morral –del mateix grup parlamentari–, s’encarregaria de fer aquesta petició. El tràmit, però, ja s’hauria fet des de fa 10 dies.
En una roda de premsa al Parlament, Pujol ha afirmat que seria un “disbarat” que l’Estat impedís les compareixences dels polítics en presó preventiva que han estat requerits a la comissió.
Al seu parer, tots ells haurien de poder assistir presencialment a la comissió amb una autorització judicial. “Suposo que l’Estat no afegirà més greuges i disbarats”, ha sentenciat Pujol, que opina que els exconsellers han de poder participar a la comissió del 155 “de manera presencial o telemàtica”. “Només faltaria que no puguin expressar-se, esperem que puguin venir”, ha afegit.
A banda dels citats el dia 22, també estan aprovades les compareixences del president Carles Puigdemont i del primer ministre espanyol, Pedro Sánchez, i el seu antecessor, Mariano Rajoy, encara que de moment no tenen data fixada.
ERC tampoc ho entendria
La portaveu d’ERC Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que no entendrien que es denegués als exconsellers empresonats comparèixer a la comissió d’investigació sobre el 155. Vilalta ha apuntat però que el format de la compareixença és a mans dels jutges, ja sigui presencialment o per via telemàtica.
En aquest context, la portaveu dels republicans ha apuntat que una condemna als dirigents polítics empresonats “pot ser l’estocada definitiva a la democràcia espanyola”. De fet, ha fixat aquell moment a la mateixa alçada que l’1-O i que la sentència contra l’Estatut el 2010, com un “tercer moment gairebé definitiu per al futur de Catalunya”.
Els republicans, que afronten les sessions al Suprem com un “judici contra la democràcia” i volen “acusar l’Estat per ser responsable de la situació”. “L’Estat s’ho hauria de pensar bé a l’hora de prendre decisions”, ha advertit Vilalta. Sobretot perquè veuen en la causa de l’1-O un “intent d’aturar” l’independentisme, un moviment “democràtic”. “El judici pot tornar a ser un veritable cop a la credibilitat de l’estat espanyol”, ha insistit.