Política

May negocia amb l’oposició un pla B per al ‘Brexit’

La primera ministra britànica presentarà, dilluns al Parlament, una nova estratègia amb el màxim consens possible

Els laboristes podrien plantejar la seva proposta en una esmena a la moció de la ‘premier’

Theresa May ha començat a parlar amb “esperit constructiu”, segons ella, amb els líders de tots els partits i els líders d’opinió dels diferents grups dins dels dos principals partits per buscar el màxim consens possible de cara a plantejar un pla B al seu acord fallit per al Brexit, un pla que presentarà dilluns al Parlament i que serà debatut i votat el pròxim 29 de gener.

Després de la reunió, nacionalistes escocesos i gal·lesos van explicar que havien posat sobre la taula la possibilitat de prorrogar l’article 50 del Tractat de la UE (el que posa en marxa el rellotge del Brexit); la convocatòria d’un segon referèndum i eliminar l’amenaça de la sortida sense acord. “Aquestes converses no poden ser simples canvis cosmètics”, va declarar Ian Blackford, líder parlamentari de l’SNP. Els opositors tenen por que May no estigui disposada a cedir i renunciar a les seves línies vermelles.

De fet, un portaveu de Downing Street va dir ahir que sí que es traspassarien línies vermelles, com ara la de la unió duanera o el mercat únic. “Té la porta oberta; però té també la ment oberta?”, es va qüestionar el diputat laborista Hilary Benn, un dels líders d’opinió amb qui va parlar l’equip negociador de May juntament amb la laborista Yvette Cooper, que va ser qui va posar l’esmena perquè May comparegués amb un pla B tres dies després de perdre la votació.

Els que van sortir més contents de les reunions són els brexiters durs conservadors i els unionistes nord-irlandesos, que van declarar a les portes de Downing Street que May està en “mode escolta”. L’únic que s’ha negat a participar en les converses és el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, que, abans de la votació de dimecres a la cambra, va recriminar a May que no l’invités a parlar. Ara diu que les reunions amb opositors són un “truc”, exigeix a May que retiri el Brexit sense acord i li reclama que convoqui noves eleccions.

Dilluns que ve May presentarà la moció d’una nova estratègia, s’espera que consensuada. Però la clau podria estar en les esmenes. Corbyn va dir que en presentarien una amb el seu pla (unió duanera i accés al mercat únic), mentre que els tories proeuropeus liderats per Sarah Wollaston en presentaran una altra per convocar un segon referèndum. Wollaston va dir que esperen el suport de Corbyn i els laboristes. Aquest serà un dilema per a l’euroescèptic Corbyn, que es nega a acceptar la segona consulta en contra de la voluntat de la majoria del seu partit.

LA DATA

29.01.2019
El Parlament britànic
votarà el nou pla per al ‘Brexit’ que la primera ministra presentarà dilluns a la cambra.

Hitachi cancel·la obres del programa nuclear britànic

Daniel Postico

El conglomerat industrial japonès Hitachi va decidir, ahir, cancel·lar la construcció d’una planta nuclear al nord del País de Gal·les per una qüestió de “racionalitat econòmica”. L’empresa va explicar que havia negociat amb el govern britànic com finançar el projecte però que, al final, no havien arribat a cap acord. El govern es va limitar a dir que no havien fructificat les converses.

Hitachi va assumir el pla de construcció de dos reactors nuclears a la localitat de Wylfa Newydd, a l’illa gal·lesa d’Anglesey, després d’adquirir l’any 2012 l’empresa britànica Horizon Nuclear Power. L’any passat va pactar amb el govern britànic repartir-se el finançament del projecte, valorat en 24.000 milions d’euros. Hitachi va tenir problemes per trobar empreses inversores i va demanar a l’executiu de Theresa May que incrementés la seva participació. Diversos analistes sostenen que el Brexit fa que sigui més complicat aconseguir inversió per a la construcció de plantes nuclears.

La construcció d’aquesta planta nuclear hauria creat 9.000 llocs de treball i havia d’estar enllestida a meitat de la dècada del 2020. És un cop molt dur per al govern perquè la transformació de l’antiquat programa nuclear és prioritària. La central nuclear més nova que hi ha al país data del 1995. Hitachi també va anunciar que suspèn la seva feina a la central d’Oldbury, al centre d’Anglaterra. L’any passat, Toshiba va cancel·lar la construcció d’una altra central nuclear al nord d’Anglaterra també per una qüestió de “racionalitat econòmica”.

La indústria nuclear britànica va advertir que “el govern no pot infravalorar la necessitat que té el país d’ampliar la seva capacitat nuclear”. D’altra banda, el sindicat GMB va alertar de la “perspectiva d’una crisi nuclear al Regne Unit” i va lamentar que, “mentre el govern està obsessionat amb el Brexit, aspectes vitals com ara garantir el futur subministrament d’energia del país han quedat pel camí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.