Política

El recurs de Puigdemont reobre la ferida amb ERC

JxCat i republicans es contradiuen sobre si el recurs contra la mesa del Parlament era “imprescindible” per anar a Estrasburg

Torrent i ERC neguen que se’ls hagués informat del pas

El tancament en fals a l’octubre de la crisi de confiança entre JxCat i ERC arran de la suspensió pel jutge Llarena dels diputats empresonats o exiliats ha tornat a colpejar com un bumerang la relació entre els dos partits del govern. El bumerang ha tornat en forma del recurs que l’expresident Carles Puigdemont ha presentat al Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió presa aleshores per la mesa del Parlament i el seu president, el republicà Roger Torrent.

El ple del 2 d’octubre va aprovar amb els vots de JxCat, ERC i Catalunya en Comú que els sis diputats empresonats o exiliats que havien estat suspesos pel jutge Pablo Llarena –Puigdemont, Junqueras, Romeva, Sànchez, Turull i Rull– poguessin designar un substitut per tal que votés als plens en nom seu amb l’objectiu d’assegurar la majoria de govern. A la tarda, els republicans Junqueras i Romeva ja havien designat el seu representant per poder assegurar els seus vots. Però JxCat va comunicar que el diputat Albert Batet continuaria votant en nom de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull per delegació perquè entenien que així es podia interpretar la paraula “designar”. Els lletrats del Parlament van acabar concloent que la fórmula de “delegació” de vot de JxCat no s’ajustava a l’acord del ple i invalidava qualsevol votació dels seus quatre diputats suspesos. Davant d’això, la mesa amb Torrent al capdavant va revocar, amb el suport del PSC, l’acord tàcit entre JxCat i ERC d’acceptar tant la “designació” com la “delegació”. Però, des d’aleshores, els vots de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull no compten per garantir la majoria.

Aquella ferida que va amenaçar de trencar el govern es reobria ahir, després que Puigdemont anunciés que ha presentat un recurs contra la decisió de Torrent i la mesa de no permetre la “delegació” de vot. En el recurs, Puigdemont qualifica d’“intempestiva” la decisió de la mesa d’anul·lar la delegació de vot, a més d’“arbitrària” i d’haver-li causat “indefensió”. La decisió de Puigdemont ha molestat ERC per la forma i el fons i, respecte a això, republicans i JxCat es contradiuen totalment en les versions dels fets.

Des de JxCat s’assegura que el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), va informar el president de la cambra, Roger Torrent, que es presentaria el recurs, una versió que el mateix Torrent nega. Mentre que JxCat assegura que Costa li va avançar explícitament que es presentaria recurs al TC contra la decisió de la mesa, tant ERC com fonts de Presidència del Parlament asseguren que Costa només va informar Torrent que s’esmentaria la decisió de la mesa en el recurs que Puigdemont presentava al TC contra la interlocutòria de Llarena –en cap cas, asseveren, se’ls va informar que es presentaria un recurs complet i extens contra la decisió del mateix Torrent i la mesa. En aquest sentit, ERC recorda que el recurs contra la suspensió del jutge l’han presentat tots els diputats per tal de recórrer al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.

Sobre aquest objectiu, també discrepen JxCat i ERC. Mentre que els de Puigdemont asseguren que els seus advocats consideren “imprescindible” el recurs contra la mesa perquè pugui arribar al Tribunal d’Estrasburg el recurs contra Llarena, per ERC el cas arribarà al tribunal europeu gràcies al fet que tots els diputats –també Puigdemont– van recórrer al TC contra la suspensió dictada per Llarena. Els republicans respecten la decisió de Puigdemont però la consideren innecessària i sorprenent.

Si el president creu que un recurs contra el Parlament és la millor manera, ho respectem
Marta Vilalta
portaveu d’erc
És un requeriment tècnic i legal necessari i imprescindible per accedir a la justícia internacional
Elsa Artadi
portaveu del govern
Que deixin de banda la lluita partidista i se centrin a defensar els interessos col·lectius
Maria Sirvent
diputada de la cup

La CUP demana “unitat” però JxCat i ERC s’allunyen

“Si el president ha considerat que un recurs al TC espanyol és la millor opció per defensar els seus drets, respectem la decisió. Des d’ERC continuarem defensant els vots de tots els diputats i garantint la majoria independentista del Parlament”, afirmava ahir la portaveu republicana Marta Vilalta en l’única reacció pública del partit, a més de la del diputat al Congrés Joan Tardà: “Té dret a fer-ho [Puigdemont], però nosaltres vam fer el que vam fer perquè entenem que preservar la majoria independentista al Parlament era prioritari.” La majoria independentista, però, es va perdre el dia que JxCat i ERC no van ser capaços de consensuar una sortida unitària a la suspensió judicial dels diputats presos i exiliats. Des d’aleshores, els vots de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull no serveixen. I el malestar que ha generat a ERC el recurs de Puigdemont contra Torrent refreda encara més un futur unitari de l’independentisme. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, treia ahir importància al pas de Puigdemont: “És un requeriment tècnic i legal necessari i imprescindible per accedir a la justícia internacional.” La CUP dona suport al recurs, no assenyala culpable de la crisi de confiança i demana abandonar “la lluita partidista” i centrar-se a “defensar els interessos col·lectius”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.