Política

May, la guerrera infatigable

La ‘premier’ anuncia la seva “determinació” per renegociar l’acord del ‘Brexit’ amb Brussel·les i abandonar la UE en la data prevista

La tensió interna laborista amenaça de provocar una escissió

Theresa May avisa que no té intenció d’aturar el rellotge del Brexit i que pensa complir amb el compromís d’abandonar la Unió Europea (UE) el pròxim 29 de març, d’aquí a 53 dies. “Quan torni a Brussel·les per batallar per la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, ho faré armada amb un nou mandat, noves idees i una renovada determinació per trobar una solució pragmàtica” que pugui ser ratificada pel Parlament de Westminster, va dir, ahir, la primera ministra britànica en un article a l’edició dominical del diari The Telegraph.

May podria viatjar aquesta mateixa setmana a la capital comunitària, segons suggereixen alguns mitjans britànics, tot i que, de moment, no hi ha cap data prevista i que els líders europeus han insistit que no estan oberts a modificar el tractat que van signar el novembre passat.

La Cambra dels Comuns va aprovar una esmena que insta el govern de May a substituir la controvertida “salvaguarda irlandesa”. La salvaguarda és un mecanisme previst en l’acord del Brexit per impedir que, en cas que Londres se’n vagi sense haver pactat una futura relació amb Brussel·les, s’estableixi de forma automàtica una frontera a Irlanda del Nord, que separaria el Regne Unit de la UE. Ni europeus ni britànics volen que torni la frontera a Irlanda del Nord, ja que revifaria el perill d’una confrontació armada com la que va patir la província durant més de tres dècades. Per impedir que això passi, la salvaguarda s’activaria i mantindria el Regne Unit dins la unió duanera per un temps il·limitat, de manera que no hi hauria necessitat d’inspeccions ni controls duaners. El límit de la permanència dins la unió duanera, però, no el podrien decidir els britànics de forma unilateral.

És per això que els conservadors més brexiters s’oposen a la salvaguarda –perquè hi veuen el perill de quedar atrapats dins la Unió Europea– i van forçar la renegociació per retirar aquest mecanisme de l’acord pactat per May amb els 27. Amb tot, la premier ha explicat que substituir del tot aquesta clàusula és només “una opció” entre les que contempla.

Nissan treu producció

La primera ministra confia que una “limitació temporal” de la salvaguarda i un “mecanisme de sortida unilateral” per al Regne Unit la podrien ajudar a tirar endavant al Parlament britànic el seu nou acord del Brexit, després que el primer fos rebutjat per una àmplia majoria de 230 vots, fa tres setmanes.

Mentrestant, però, la por d’arribar a la data límit del 29 de març sense que els diputats hagin ratificat un pacte de sortida ha accelerat els plans de contingència de les empreses per un possible Brexit no negociat. La companyia automobilística Nissan, per exemple, va confirmar, ahir, que fa marxa enrere en els plans de fabricar el model X-Trail a la seva planta de Sunderland (Anglaterra) i que en trasllada la producció al Japó. “La continuada incertesa al voltant de la futura relació del Regne Unit amb la Unió Europea no està ajudant empreses com la nostra a planejar el futur”, va justificar-se el president de Nissan per a Europa, Gianluca de Ficchy.

D’altra banda, un grup de diputats del Partit Laborista estudien abandonar la formació pel seu desacord amb la gestió del Brexit del seu líder, Jeremy Corbyn, i crear un nou partit de centre, segons els diaris The Observer i The Sunday Times. Almenys sis parlamentaris laboristes han dissenyat plans per deixar el partit “aviat” i han mantingut contactes per avaluar la possibilitat d’una escissió més àmplia en el primer grup de l’oposició, segons les mateixes fonts. Els plans d’aquests diputats, contraris al Brexit, passarien per unir-se a diputats moderats del Partit Conservador i del Partit Liberal Demòcrata amb l’objectiu de formar una nova força política.

El Sunday Times explica també que alts càrrecs del govern comencen a pressionar May perquè avanci eleccions al juny si aconsegueix aprovar un acord del Brexit, per reforçar la seva autoritat. Segons un sondeig d’Opinium publicat ahir, els tories obtindrien el 41% dels vots en uns comicis i els laboristes, un 34 %.

LES XIFRES

53
dies
queden, només, per a la data oficial de sortida del Regne Unit de la UE, el pròxim 29 de març.
7
punts
d’avantatge sobre els laboristes tindrien els ‘tories’ en uns comicis anticipats, segons un sondeig difós ahir.

Plans per evacuar la reina

Redacció

El diari The Sunday Times va revelar, ahir, que el govern de May ha recuperat antigues directrius elaborades durant la guerra freda per evacuar la família reial de Londres si una ruptura abrupta amb la UE provoqués disturbis a la capital britànica. “Els plans, dissenyats originalment per aplicar-se en cas d’un atac nuclear de la Unió Soviètica, preveuen treure la reina [Elisabet II] i el duc d’Edimburg de Londres i portar-los a una localització secreta”, indica el diari. La residència oficial de la sobirana britànica és el Palau de Buckingham, al centre de Londres, si bé ella i el seu marit solen passar els caps de setmana al castell de Windsor, uns 30 km a l’oest de la capital, i llargues temporades al castell de Balmoral, a Escòcia. D’altra banda, el ministre de l’Interior, Sajid Javid, va assegurar, ahir, que el país continuarà sent “un dels més segurs del món” en cas d’un Brexit sense acord, si bé va admetre que canviaria la seva capacitat per accedir a certes bases de dades europees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.