L’arquebisbe de Tarragona sobre els abusos: “A vegades les persones tenen mals moments que se’n penedeixen tota la vida”
Jaume Pujol defensa que els dos rectors deixin el càrrec a Constantí i Arbeca
Diu que “les faltes no són tan greus” com perquè siguin secularitzats
L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, creu que alguns abusos a menors poden ser conseqüència “d’un mal moment” dels mossens. “Si una persona està obsessionada amb el sexe i ho va buscant és una cosa, però hi ha persones que tenen aquest mal moment a la vida que els porta a fer una cosa que després potser se’n penediran tota la vida”, ha afirmat en declaracions als mitjans. Després que els rectors de Constantí i Arbeca hagin estat destituïts en fer-se públic que havien estat investigats pel Vaticà per presumptes abusos infantils entre el 2015 i el 2016, l’arquebisbe ha defensat que “en aquest moment no poden estar a les parròquies” perquè és difícil que “la gent ho entengui”. Tot i això, ha dit que “han pogut tenir els seus errors o faltes, però no són tan greus com per dir que han de ser secularitzats”.
Mossèn Morell i mossèn Font “no són uns desgraciats”
Després que els rectors de Constantí i la Canonja, Xavier Morell, i el d’Arbeca, Josep Maria Font, hagin deixat el càrrec, l’arquebisbe creu que “no poden estar en aquests moments a les parròquies”. Amb tot, segons Pujol, ha estat una decisió presa pels religiosos. Per Pujol, Morell i Font “no són uns desgraciats” i ha admès que “han pogut tenir els seus errors i les seves faltes però no són tan greus com per dir que hagin de ser secularitzats”. Deixar d’estar al capdavant de les parròquies “és millor per a ells”, ha dit Pujol, “i estimant-los com jo els estimo, perquè són mossens de la diòcesi”.
Per Pujol “ha de passar un temps” perquè s’ha format un “rebombori” arran de la confirmació que el Vaticà va investigar els dos clergues. Sense que hagi especificat a què es dedicaran ara perquè forma part “de la seva vida privada”, Pujol ha dit que tindran un “temps de descans” i que “cadascú farà la seva vida, o potser diran que necessiten fer un viatge i marxar”. Sobre la possibilitat que puguin tornar a exercir, Pujol ho ha deixat en suspens: “Ja ho veurem, perquè si m’han de tornar a muntar un rebombori com aquest!”, ha dit, rient.
Pel que fa al nomenament dels mossens, Pujol ha explicat que va considerar que eren persones “que podien tornar a exercir el ministeri” passat un temps i que va “nomenar amb tota la confiança”.
L’arquebisbe ha fet balanç dels casos d’abusos que s’han fet públics des de diumenge. Pel que fa al de mossèn Llagostera, denunciat per abusos a menors a Constantí en excursions al Pirineu, Pujol els ha qualificat “d’execrables i tristos”. “Després de 50 anys hi ha persones que han parlat i condemno els fets absolutament i estic amb les víctimes amb un dolor molt gran, perquè vaig conèixer mossèn Pere, que era un home molt estimat”, ha dit.
D’altra banda, sobre els dos religiosos que van ser investigats pel Vaticà per abusos infantils i que fins ara estaven en actiu, l’arquebisbe ha defensat que “es va seguir escrupolosament el que diu la Santa Seu”. En tot cas, ha reconegut que ha arribat a pensar que “potser sí que s’hauria d’haver fet d’una altra manera”. Amb tot, en els dos casos es va engegar un estudi preliminar, es va parlar amb les víctimes o amb els pares i es va enviar a la Santa Seu. En el cas de Morell es va arxivar ’pro nunc’ la causa per falta d’elements, amb particular vigilància per un temps prudencial; mentre que per Font es van adoptar mesures disciplinàries proporcionades “als fets provats”.
Pel que fa al primer cas, Pujol considera que pot ser una “imprudència”. En canvi, pel que fa als fets provats ha dit que fa referència a “tenir un contacte o fer alguna cosa que fa que el nen o la nena es queixin als pares i els pares es queixin sobre el mossèn”. “Són coses que es parlen amb els pares i amb la víctima si fa falta; es veu que això no és suficient”, ha afegit. En la mateixa línia, Pujol ha assegurat que a l’Església són “pecadors” però que una altra cosa són “els qui formen part de l’Església”. “Pateixo i prego”, ha dit.
Pujol creu que eren les famílies qui havien de portar els casos als jutjats
Preguntat sobre si no s’haurien d’haver portat els casos de suposats abusos davant la justícia, Pujol ha afirmat que això “tocava a les famílies”. Amb tot, ha assegurat que “mai van voler” presentar-ho als jutjats i considera que a l’Arquebisbat “no ens tocava”. “Si hi hagués hagut una cosa més penal, immediatament ho haguérem fet”, ha afegit.
L’arquebisbe creu que s’ha actuat de manera correcta amb les famílies i les víctimes d’aquests casos. Deixant de banda això, Pujol creu que “seria important que això que ha passat en concret amb mossens, i pel qual el papa Francesc demana tolerància zero i l’hem de fer; també és moment d’investigar” altres àmbits. En aquesta línia, ha assegurat que “seria el moment de fer una investigació de veritat sobre què passa en l’entorn familiar, a l’escola, en esplais o en altres moments de lleure”.
L’arquebisbat no descarta que puguin sortir més denúncies després de les que ja s’han conegut. “No sé si n’hi haurà i s’haurà de veure”, ha dit Pujol, que ha desitjat que no sigui així i que “si venen, les afrontarem com ho hem fet ara, amb ganes de ser transparents i d’ensenyar les coses tal com són”. L’arquebisbat nega que hi hagi hagut més investigacions de capellans de l’arxidiòcesi enviades al Vaticà darrerament, almenys des que Pujol és arquebisbe. “Més endarrere tampoc n’hem trobat”.
Pujol ha afirmat que pateix per les víctimes i també pels sacerdots, “que estan molt tristos perquè a molts els ha agafat de sorpresa i són companys” de Morell i Font que, alhora, estan “molt afligits”. “Em poso a disposició de les víctimes”, ha dit l’arquebisbe, que recorda que s’ha creat la comissió de prevenció dels abusos per atendre’ls.