PP i Ciutadans es llancen contra el català en la precampanya
Casado proposa una llei de llengües que relegaria la llengua catalana
Cantó denuncia a la fiscalia subvencions a ACPV
El PP de Pablo Casado proposa l’aprovació d’una llei de llengües al Congrés que converteixi en vehicular el castellà a les escoles i a l’administració pública al conjunt de l’Estat espanyol, que relegaria les llengües cooficials, com ara el català, a un ús opcional en l’administració, l’escola o la senyalització urbana. La mesura, que portarà al programa electoral pel 28-A, s’escuda en l’argument que tots els espanyols tinguin “igualtat d’oportunitats” i pretén que el català sigui “un mèrit però mai un requisit excloent”. Casado considera que les llengües cooficials són una “riquesa”, però critica que “el nacionalisme” les utilitzi com a “barreres identitàries”.
En concret, la normativa incidiria en quatre àmbits: les comunicacions administratives, les ofertes d’ocupació públiques, l’educació i la senyalització urbana (s’establiria l’obligatorietat de retolar i senyalitzar l’entorn urbà en castellà, si bé es podria duplicar aquesta informació per oferir-la també en una llengua cooficial). “Cap espanyol podrà ser sancionat si no se li comunica en la llengua comuna de tots els espanyols, que és el castellà, sense detriment que també se li comuniqui en una altra”, assegura.
D’altra banda, Ciutadans també fa campanya electoral contra el català i ahir va denunciar davant la fiscalia superior de Catalunya una presumpta malversació per unes subvencions de la Generalitat a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que promou la llengua i la cultura. Segons la denúncia, el govern ha pagat entre el 2008 i el 2017 6,6 milions d’euros a “una entitat pancatalanista que es dedica a difondre el missatge separatista” al País Valencià, segons va afirmar la diputada al Parlament Sonia Sierra, al costat del diputat al Congrés Toni Cantó i el portaveu de Cs a València, Fernando Giner.