Política

May no troba cap sortida

La primera ministra sol·licita una pròrroga del ‘Brexit’ a la UE, però no n’especifica l’extensió ni presenta cap pla

Ajorna la votació d’avui, però no en descarta una la setmana que ve

La primera ministra britànica va descartar ahir la votació prevista per avui de l’acord del Brexit i va reconèixer que el país es troba enmig d’una “crisi constitucional”. Després d’una reunió de ministres, un portaveu de Downing Street va confirmar que Theresa May escriuria una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, per demanar-li una pròrroga de l’article 50 del Tractat de Lisboa, que fixa la sortida de la Unió Europea per al 29 de març. El portaveu no va especificar si la carta seria enviada ahir o avui, ni la durada de la pròrroga. La primera ministra es pot decantar per demanar l’anomenada “curta”, de dos o tres mesos, o la “llarga”, amb una clàusula que li permetés trencar-la si s’aprova el seu acord la setmana que ve.

El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va advertir May que haurà de presentar un pla concret sobre com pensa procedir sobre l’endarreriment de la data de sortida del club europeu. “Els líders de la UE necessitaran un pla concret del Regne Unit per ser capaços de prendre una decisió de manera informada”, va dir Barnier.

El procés del Brexit va fer dilluns un altre gir inesperat quan el president del Parlament, el conservador europeista John Bercow, va prohibir tornar a votar l’acord si no s’introduïen “canvis substancials” en la moció.

Diversos diputats acusaven May d’estar pressionant el Parlament pel fet de portar cada vegada la mateixa iniciativa a votació en espera que en algun d’aquests intents l’acord sigui aprovat. Bercow es va emparar en un article del reglament del Parlament de 1604 per dir a May que si volia fer una altra votació havia d’introduir canvis en l’acord.

Malgrat tot, el govern no va descartar la votació la setmana vinent. El ministre del Brexit, Stephen Barclay, va admetre que la decisió de Bercow havia complicat les coses, però que estaven buscant la manera de votar la setmana que ve, un cop se sàpiga si els líders europeus li han concedit la prolongació del Brexit en el Consell Europeu de demà, en què participarà May. “Hi ha una determinació absoluta per marxar de la UE amb un acord”, hi va afegir el portaveu. Les seves declaracions xocaven amb les de la líder dels Comuns, Andrea Leadsom, que, després de la reunió, va dir que no esperava trobar una solució. “Sospito que al final el Regne Unit no deixarà la UE”, va lamentar James Gray, diputat brexiter tory.

No és clar què proposarà May a la UE. La seva intenció, abans de la decisió de Bercow, era reduir al màxim les distàncies en la votació prevista per avui per poder assistir al Consell Europeu de demà i negociar una pròrroga curta, al·legant que estava molt a prop d’aconseguir un consens al Parlament, i demanar noves concessions.

Ara se li han complicat les coses i, sobretot, ha perdut força de cara a la trobada amb els seus homòlegs europeus. De moment, han quedat suspeses les negociacions que estava mantenint amb els unionistes nord-irlandesos, els brexiters radicals del seu partit i els euroescèptics laboristes.

May vol evitar un Brexit sense acord, que és la preferència dels brexiters, perquè faria enfadar els europeistes. També una pròrroga llarga, que seria nefasta per al país. En primer lloc, perquè els obligaria a presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig, una situació que podria provocar tensions socials tres anys després que 17,4 milions de britànics votessin trencar amb el club europeu. En segon lloc, perquè la UE li exigeix un pla inexistent i l’obligaria a buscar altres alternatives que no té cap intenció de buscar i que podrien desembocar en un segon referèndum o en la revocació del Brexit. Això comportaria el trencament del Partit Conservador, un dels motius pels quals David Cameron va convocar la consulta europea el 2016.

En aquest sentit, ahir nacionalistes escocesos i gal·lesos, demòcrates liberals, verds i independents van publicar un escrit per demanar un segon referèndum. No s’hi van adherir els laboristes de Jeremy Corbyn, que continua en la seva confusió i exigeix ara un acord amb la UE com el de Noruega, amb la negociació d’una nova unió duanera comuna i l’establiment d’estrets vincles amb el mercat únic.

En qualsevol cas, la UE exigeix a May una claredat que no té. I li queden poques hores per trobar-la. La reunió de gabinet d’ahir va deixar molts dubtes. No es va arribar a cap conclusió. “[May] es va asseure assentint amb el cap com un gos, sense prendre cap decisió, sense liderar”, va explicar una font anònima del govern després de participar en la reunió de ministres. “No hi ha estratègia, semblen els últims dies de Roma”, va dir una altra.

Reunió de Tusk i Varadkar

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, es van reunir ahir durant una hora i mitja a Dublín per analitzar la situació del Brexit. Tusk va transmetre a Varadkar “la forta solidaritat amb Irlanda” dels altres líders europeus. En un comunicat conjunt, van dir que havien acordat estudiar les propostes de Londres abans del Consell Europeu de demà i que, “mentrestant, continuen els preparatius a la República d’Irlanda i a tota la Unió Europea de cara a una sortida sense acord, que tindria greus conseqüències per a tots els interessats”. Les visites de Tusk a Dublín han estat constants durant els últims mesos, ja que Irlanda seria la principal perjudicada en el cas d’un Brexit sense acord, ja que comparteix l’única frontera terrestre europea amb el Regne Unit. Per la seva banda, el ministre d’Afers Estrangers irlandès es va reunir a Brussel·les amb el cap negociador europeu, Michel Barnier, i el representant del Parlament, Guy Verhofstadt, per tractar el mateix tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.