Política

May s’ho juga tot a una carta

La UE condiciona la pròrroga del ‘Brexit’ fins al 30 de juny que ha demanat May al fet que el Parlament aprovi l’acord

La Comissió adverteix al Regne Unit que haurà de participar en les eleccions

La primera ministra britànica s’ho jugarà tot en una nova votació del Brexit, després que ahir sol·licités al president del Consell Europeu, Donald Tusk, un ajornament de la data de sortida fins al 30 de juny, i aquest li posés com a condició que el Parlament de Londres aprovés l’acord que ja ha rebutjat dues vegades. “Seria possible una extensió curta si la Cambra dels Comuns aprovés l’acord”, va dir Tusk en un comunicat.

En la seva carta, May argumentava que no va poder celebrar la tercera votació aquesta setmana per la prohibició del president del Parlament, que li exigeix que hi hagi “canvis substancials” en la moció que vol sotmetre a votació. Però ella assegura: “Continua sent la meva intenció tornar a sotmetre l’acord a votació.” També deia que necessitava la pròrroga per ratificar l’acord si s’aprovava. “Si els líders [europeus] aproven les meves recomanacions i hi ha un vot positiu la setmana vinent als Comuns, aleshores podrem finalitzar i formalitzar la decisió de la pròrroga per escrit”, va precisar Tusk.

La petició serà discutida avui pels 27 estats membres en la cimera de Consell Europeu a Brussel·les. May s’hi adreçarà a la tarda. No està gens clar quina decisió prendran. Ahir, el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, va obrir les portes a una cimera d’emergència la setmana que ve. “La meva impressió és que no hi haurà cap decisió aquesta setmana”, va explicar. I va advertir May que “no hi haurà noves negociacions ni garanties addicionals a les que ja s’han donat.”

En un informe intern publicat ahir, la Comissió Europea advertia que l’ajornament fins al 30 de juny comportava “seriosos riscos polítics i legals” i demanava als líders europeus que escollissin entre una pròrroga curta fins al 23 de maig –la data de les eleccions europees– o una de llarga “fins almenys finals del 2019”. O sigui, que la pròrroga que demana May obligaria el Regne Unit a participar en els comicis europeus.

En l’informe s’esgrimeix que “aquesta és l’única manera de protegir el funcionament de les institucions de la UE” i que qualsevol altra data més enllà del 23 de maig “podria traspassar algunes de les incerteses del Regne Unit als 27 estats membres”. També indica que, si s’opta per una pròrroga llarga, el Regne Unit s’hauria de comprometre a una “abstenció constructiva” en debats europeus per evitar que faci servir el seu dret a vet com a tàctica per aconseguir noves concessions. I que, en qualsevol cas, no podran tornar a renegociar l’acord.

May, però, no té cap intenció d’acceptar una pròrroga llarga. En una de les sessions parlamentàries més tenses que es recorden, ahir va culpar el Parlament de bloquejar el Brexit i d’haver estat “massa indulgent amb Europa durant massa temps”. “És hora que aquesta cambra porti a terme la promesa del Brexit que van votar els britànics, això és el que es mereix la gent”, els va renyar.

En resposta, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, li va recordar que el Brexit és un problema creat pel Partit Conservador, i va denunciar “la campanya de xantatge, assetjament i suborn” a què ha sotmès els diputats perquè aprovin el seu acord. Corbyn es reunirà avui amb el negociador en cap europeu, Michel Barnier, per exposar-li les alternatives que està discutint el Parlament a l’esquena de May. La visita ha estat criticada pel govern pel fet d’interferir en el missatge de May.

La pròrroga tampoc agrada a bona part del brexiters tories, que exigeixen a May el Brexit sense acord que va prometre. “Si vostè continua sol·licitant una pròrroga de l’article 50 estarà traint els britànics; és a les seves mans, la història la jutjarà”, li va dir Peter Bone, diputat brexiter tory.

No és gens clar quan se celebrarà el vot al Parlament britànic, ni si podran superar les traves legals imposades pel president del Parlament per portar-la a terme, ni si podrà guanyar. S’apunta fins i tot que la votació podria ser dijous que ve, el dia abans de la data en què estava prevista la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En qualsevol cas, serà l’última oportunitat que tindrà May.

LES FRASES

Continua sent la meva intenció tornar a sotmetre l’acord a votació
Theresa May
Primera ministra britànica
Seria possible una extensió curta si la Cambra dels Comuns aprovés l’acord
Donald Tusk
president del Consell Europeu

La interferència dels EUA

L’assessor de seguretat nacional del president Trump, John Bolton, va dir que els EUA estan llestos per signar un acord comercial amb “un nou Regne Unit independent”. “El ministre de Comerç, Liam Fox, és benvingut, qualsevol membre del govern ho és, podem fer acords molt ràpid”, va declarar a Skynews. Bolton, que va donar suport al Brexit el 2016 mentre era ambaixador a Londres, va afirmar que Trump veu una gran oportunitat si el Regne Unit resol el seu estatus, i va criticar els polítics britànics per no haver portat a terme el Brexit que va votar la gent. Durant els últims dies s’ha incrementat la pressió dels EUA perquè May no demanés una pròrroga a la UE. El fill de Trump va publicar un article al Daily Telegraph que deia que May hauria hagut d’escoltar el consell del seu pare de demandar la UE i no negociar, i que “un procés que hauria hagut de durar pocs mesos s’ha convertit en un bloqueig llarg que ha deixat el poble en els llimbs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.