ERC donarà suport jurídic al referèndum de la coordinadora de les consultes però avisa que ningú no marca l'agenda al partit

ERC veu de bon ull el referèndum sobre la independència de Catalunya que promou la Coordinadora Nacional de les Consultes, a través de la llei que acaba d'aprovar el Parlament en aquest sentit, però alerta que el partit té el seu propi timing. «Ningú no marca l'agenda a ERC», va dir ahir el secretari general del partit, Joan Ridao. Segons el dirigent republicà, ERC donarà suport a la iniciativa, que haurà de recollir 220.000 firmes, i consultarà a experts acadèmics la millor formulació de la pregunta del referèndum. «Parlarem amb les plataformes per blindar jurídicament la consulta», va explicar Ridao. «Volem contribuir i ajudar a fer les coses ben fetes, amb el màxim rigor», va indicar.

Això sí, el partit demana que sigui una iniciativa àmplia, que tingui «acompanyament social» i que es busqui el moment més adequat perquè el Parlament convoqui la consulta. Per ERC, aquest moment no és dins d'aquesta legislatura, sinó dins de la següent. De fet, és precisament en el proper mandat quan ERC posarà com a condició la convocatòria del referèndum, si té l'oportunitat de formar govern després dels comicis.

Una pregunta oberta

Ridao imagina una pregunta «en termes oberts», però no va concretar si és partidària d'incloure la possibilitat de posar una creueta al federalisme, tal com defensa ICV. Tot i això, va fer referència al referèndum d'Escòcia, que sí que preveu una opció intermèdia entre la independència del Regne Unit i continuar amb la vinculació actual.

Sigui com sigui, Ridao va destacar que aquesta iniciativa popular «legitima» la llei de consultes impulsada per la conselleria del republicà Jordi Ausàs, «sense la qual seria inviable». En aquest sentit, va recuperar el discurs habitual d'ERC, segons el qual els republicans han «arrossegat» el PSC en la recerca d'un major autogovern i de més poder polític, sense anar més lluny, amb el nou Estatut, i volen fer-ho ara també amb el dret a decidir. Malgrat que el Parlament aprovi la consulta, serà l'Estat el que tindrà l'última paraula a l'hora d'autoritzar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.