XAVIER PONSDOMÈNECH

COORDINADOR DE LA PLATAFORMA CALELLA DECIDEIX

«La gent va un pas endavant que els partits»

Quan es decideix que Calella ha de prendre part en l'onada de municipis que volen organitzar una consulta popular?

–«Igual que molts pobles de la comarca: a partir de l'experiència d'Arenys de Munt, tot i que ja feia temps que un grup ens interessàvem per tot allò que es movia al voltant del referèndum.»
–I per què el 25 d'abril?
–«No n'hem fet difusió, però aquesta data la vam triar inicialment nosaltres abans no s'hi adherissin altres municipis i la coordinadora no l'oficialitzés. Hi va influenciar tant el fet que era prou temps per garantir una bona organització com que era a prop de Sant Jordi i faria més bon temps.»
–I creuen que ha estat una decisió encertada, o heu fet curt?
–«Ho vam encertar de ple, perquè han estat uns quants mesos –des de l'octubre– treballant molt intensament i la nostra gent comença a donar senyals de cansament.»
–Un treball que ha donat els seus fruits, perquè no només han obtingut el suport de l'Ajuntament sinó que han aconseguit que faci difusió de l'acte.
–«N'estem molt satisfets i esperem que els compromisos adquirits no es quedin només en bones paraules. Vam preparar les mocions amb molta cura, incentivant la transversalitat per obtenir el màxim de consens possible amb els grups polítics. El PP se'n va desmarcar, però ha estat l'únic.»
–Han estat molt elogiats per la seva tasca d'organització. Han tingut dificultats per aconseguir voluntaris?
–«Som afortunats en aquest sentit. Té molt de valor que la gent que treballa, amb família i obligacions, inverteixi el seu temps lliure a posar les bases d'un debat pacífic al carrer sobre el dret a decidir. Fa un quant temps que tenim les taules electorals cobertes i no ha representat cap esforç, com acostuma a passar en les eleccions polítiques.»
–S'atribueix a les plataformes haver assumit el paper que tradicionalment tenien els partits a l'hora de mobilitzar la societat.
–«La gent del carrer anem un pas endavant que els partits. Alguns d'ells ens miren amb recel perquè estem obtenint resultats clars que la ciutadania encara té ganes de moure's. Sortim al carrer i aconseguim més d'un miler d'adhesions, ens donen suport la majoria d'entitats de la ciutat i això fa molta força.»
–Però l'índex de participació ha anat davallant...
–«La societat catalana ja ho té, això, i es mou per impulsos. Quan rebem un atac, responem amb fermesa i tots junts. El cas d'Arenys de Munt, amb la Falange i la prohibició de l'Estat, va atiar el foc de la identitat.»
–L'anunci que el Tribunal Constitucional podria emetre sentència de l'Estatut serviria com d'embranzida?
–«Estic convençut que ens aniria molt i molt bé.»
–Confien molt en el vot anticipat?
–«És una mesura que cal prendre per poder arribar a tothom, però hi ha col·lectius com ara els joves o els immigrats en què costa molt incidir. La desafecció política entre el jovent és molt forta i la desinformació entre els nouvinguts tampoc hi ajuda. Ho hem intentat.»
–I el 26 d'abril s'haurà acabat tot?
–«Al contrari. Encara quedaran molts pobles per fer consultes i més dates per celebrar-les. Però els ciutadans hauran parlat i hauran dit la seva i caldrà que el missatge arribi als polítics perquè tirin endavant un referèndum vinculant. Amb tranquil·litat, però també sense complexos.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.