Política

L’assalt de l’ambaixada de Corea del Nord a Madrid buscava incitar a la deserció

L’Audiencia Nacional ordena detenir els líders del grup, que va aconseguir escapar de la policia

Van fugir als Estats Units i han contactat amb l’FBI

L’Audiencia Nacional ha emès dues ordres de crida i cerca internacionals per detenir dos dels presumptes autors de l’assalt, el 22 de febrer passat, a l’ambaixada de Corea del Nord a Madrid. L’acte del jutge José de la Mata es va conèixer ahir, sobre aquest estrany afer, que el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va qualificar pocs dies després com “un James Bond revival”.

Un grup de deu homes armats amb barres de ferro, matxets, ganivets i armes curtes simulades, va entrar a lambai’xada cap a les tres de la tarda, colpejant i reduint-ne el personal. Mentre eren dins, els assaltants van agafar un parell d’USB d’emmagatzematge, dos ordenadors, dos discos durs i un telèfon mòbil. Una de les dones retingudes va aconseguir fugir i, ja al carrer, va alertar un passavolant, qui van cridar la policia. La patrulla policial enviada a la seu diplomàtica, a comprovar la veracitat de la història, no va aconseguir detenir ningú.

Violència i bosses al cap

Els assaltants van aconseguir escapar en tres cotxes a tota velocitat, robats a l’ambaixada cap a tres quarts de deu de la nit. A dins, la policia va trobar les vuit persones de l’ambaixada immobilitzades amb brides i manilles, i els havien col·locat bosses negres al cap.

El jutge imputa als assaltants els delictes de violació de domicili, detenció il·legal, lesions, falsificació documental, amenaces, robatori, tots comesos per organització criminal.

L’Audiencia Nacional ordena ara detenir el presumpte líder del grup assaltant, Adrián Hong Chang, un mexicà resident als Estats Units; i un dels seus acompanyants, el nord-americà Sam Ryu. Tots dos, juntament amb diversos sud-coreans, es van allotjar a Madrid el juny de l’any passat, segons el jutge. Hong Chang ha estat identificat com l’home que va obrir la porta de la seu diplomàtica a la policia, amb un pin amb la cara del president nord-coreà Kim Jong-un, i la va enganyar assegurant que no hi havia cap problema.

Després de l’assalt, els criminals es van dividir en quatre grups i Hong Chang va volar a Lisboa, des d’on va marxar a Nova York. Allà va contactar amb l’FBI, a qui va assegurar que havia perpetrat l’assalt per voluntat pròpia. Dies abans de l’assalt, havien contactat amb l’encarregat de negocis de l’ambaixada, a qui haurien instat a desertar, però finalment s’hi va negar.

Un desconegut grup opositor que no sap bé el coreà

Fa uns dies, el diari The Washington Post va avançar que l’assalt era obra del grup Free Joseon (Corea Lliure), nom amb què s’ha rebatejat el grup opositor Cheollima Civil Defense (CCD). Al seu lloc web, ahir, el grup va assegurar que l’assalt “no va ser un atac”, sinó que el grup va respondre a una “situació urgent de l’ambaixada” que els hauria convidat. Neguen la versió judicial i asseguren que “contra el que s’ha publicat, ningú va ser emmordassat ni colpejat”. CCD es va donar a conèixer el març del 2017, i no se’n tenen gaires referències fins a la seva vinculació amb l’obscur assalt a la seu diplomàtica. Es dedica a ajudar gent a desertar de Corea del Nord, segons expliquen al web, on els missatges en anglès són lingüísticament impecables. Ara bé, diverses frases en coreà, especialment les més llargues i complexes, no semblen escrites per coreans nadius, segons els experts en els dialectes d’aquesta llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.