BENJAMÍ COSTA
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA PALAFOLLS DECIDEIX
«Sigui quin sigui el resultat, val la pena»
És més fàcil o més difícil organitzar una consulta popular en un municipi petit com és Palafolls?
–«Doncs depèn. Fàcil perquè no necessites tanta infraestructura com en una ciutat i amb poca gent t'ho pots fer, i difícil perquè la particularitat del municipi, molt dispers, condicionarà poc o molt la participació.»
–Parlant de facilitats. Ha estat senzill fer el pas per afegir-se al referèndum del dia 25?
–«Va ser una decisió relativament ràpida. Des de l'entitat La Puput, de la qual en sóc membre, es va impulsar la proposta. A la primera reunió per parlar-ne vam aplegar moltíssima gent i això que no n'havíem fet gaire propaganda. Suposo que la situació ens va donar ales.»
–Han pres bona nota de les consultes que els han precedit?
–«Ens hem apropat als municipis veïns, com ara Sant Pol, per veure com s'ho feien i apuntar tot allò que ens faria falta.»
–L'eufòria de la primera assemblea en tema de voluntariat s'ha mantingut fins ara?
–«De l'eclosió inicial amb un munt de gent disposada a participar vam anar baixant fins ara, que hem estabilitzat el nombre de voluntaris. Seran suficients per garantir que la jornada de votació es desenvoluparà sense problemes. Ara, també ens tocarà treballar més!»
–Ja s'han fet les primeres previsions de com anirà la consulta?
–«Palafolls és un poble amb diferents nuclis urbans, amb un pes molt important de segones residències, i costa arribar a tothom. També és cert que des de la coordinadora ens van comentar que si prevèiem uns resultats menors del 10% potser calia que ens ho replantegéssim. Ho vam debatre i vam decidir que fos quin fos el resultat valia la pena, Palafolls participaria en el referèndum del 25 d'abril. Serà el nostre granet de sorra.»
– L'experiència de participar en la quarta fornada de consultes és un avantatge?
–«Dona, vaig anar al referèndum d'Alella i em vaig quedar impressionat del muntatge que tenien amb el vot electrònic. Nosaltres, això, ni plantejar-ho, però després la participació final va ser de les més baixes aquell dia. En aquest tipus d'actes sempre hi ha el factor sorpresa que pot decantar la balança i, tot i tocar de peus a terra, en ocasions també somiem.»
–Joves i immigrants, dos col·lectius nous que s'afegeixen a la cultura del vot. Els tenen controlats?
–«El nivell d'immigració a Palafolls és força baix i el jovent, tot i que vam estar a punt de crear una comissió per apropar-los a la consulta, no ens en vam sortir. Hi ha molt desencant de la política.»
–Fa falta que hi hagi elements de conflicte, com va passar a Arenys de Munt, perquè la gent s'animi a exercir el seu dret a decidir?
–«No tindrem la sort que ens visiti la Falange! [riu]. Penso que una part de la gent potser comença a tenir símptomes de cansament després de la primera convocatòria, però aquí a Palafolls ens estrenem i això motiva per força, perquè serà l'única oportunitat que tindrem per expressar-nos com a poble.»
–Comparteixen la crítica que els mitjans de comunicació nacionals no han donat prou veu als referèndums?
–«Aquest país ja ho té, això, que valorem poc els moviments socials que a Europa tenen molt ressò. Si no surts als mitjans no existeixes i, vaja, una mica de publicitat en l'àmbit de Catalunya no hauria anat gens malament.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.