May tria la unitat nacional
Oferirà al líder de l’oposició buscar un acord que pugui aprovar el Parlament, però vol una pròrroga curta, fins al 22 de maig
Els grans perdedors són els euroescèptics, que li exigien anar a un ‘Brexit’ dur
La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va parlar molt clarament ahir. Tot descartant un Brexit sense acord, va assegurar que demanaria una pròrroga curta a la Unió Europea (UE), no més enllà del 22 de maig. Això seria suficient perquè el Regne Unit no s’hagués de presentar a les eleccions europees de finals de maig. D’altra banda, May també va avançar que es reuniria amb el líder de la oposició, el laborista Jeremy Corbyn, amb l’objectiu d’incloure els canvis necessaris en el seu acord perquè sigui, finalment, aprovat pel Parlament. Si no s’arriba a a aquesta entesa, aleshores permetrà una sèrie de votacions de plans alternatius al Parlament.
Aquesta serà la proposta que la primera ministra portarà davant la UE, en la cimera de dimecres de la setmana vinent. “Aquest debat, aquesta divisió, no es poden arrossegar més, està posant els diputats i a tothom sota una pressió enorme, que danyarà la nostra política”, va afirmar ahir May des de Downing Street, després d’una reunir-se durant set hores i mitja amb el seu gabinet. I hi va afegir: “Sempre he deixat clar que podríem tenir èxit amb una sortida sense acord a llarg termini, però marxar amb acord és la millor solució.”
La decisió de May posa fi a anys de disputes dins del Partit Conservador i del seu gabinet entre proeuropeus i antieuropeus. La setmana passada 170 diputats del seu partit li van exigir una sortida sense acord el 12 d’abril. Era l’exigència dels brexiters del seu govern, que havien amenaçat amb dimissions si optava per un Brexit suau, com ha acabat fent. La decisió d’ahir de May es pot entendre com una derrota d’euroescèptics com els exministres Boris Johnson o Dominic Raab i, sobretot, dels radicals tories de Jacob Rees-Mogg. “La gent no va votar per un govern de coalició amb Jeremy Corbyn, és totalment insatisfactori”, va dir Rees-Mogg ahir, enfadat. Catorze ministres van votar a favor de sortir sense acord, i 10 a favor de demanar una pròrroga llarga i un Brexit suau.
No se sap quines seran les conseqüències per al partit, que està totalment dividit. Es podrien produir dimissions en el seu gabinet. “Aquest és un moment decisiu en la història d’aquestes illes i requereix unitat nacional per assolir l’interès nacional”, va afirmar May. En cap moment va parlar d’unitat de govern.
El líder laborista Corbyn va acceptar content l’oferiment de May. “Ens reunirem amb la primera ministra, reconeixem que ha fet un moviment. Entenc que represento els que em van votar i els que no em van votar, però volen certesa i seguretat per al seu futur, i aquesta serà la base de les discussions”, va dir. En negociacions prèvies, els laboristes li exigien una unió duanera i vincles estrets amb el mercat únic, el que anomenen Brexit suau, i May ara està disposada a moure les seves línies vermelles. “El resultat ideal seria acordar un enfocament sobre una futura relació amb la UE que implementi el resultat del referèndum”, va dir la primera ministra. En algun punt intermedi hi pot haver la solució. No està clar que la UE accepti una pròrroga curta. La seva condició és no participar en les eleccions europees i que s’aprovi el seu acord.
La decisió de May es produeix després que diputats de diversos partits presentessin ahir una proposta de llei per forçar Theresa May a ajornar el Brexit i evitar, així, la sortida sense acord. Serà debatuda i votada avui i demà, i esperen que sigui aprovada per la cambra baixa, la cambra alta i rebi el consentiment de la reina en només un dia, un temps rècord.
El Parlament va votar dilluns agafar el control del procés del Brexit per buscar un pla alternatiu al Brexit més enllà dels interessos del Partit Conservador. Així, durant dues sessions, els últims deu dies, va poder votar plans alternatius que, tot i ser rebutjats, van generar més consens. També ahir i abans de l’anunci de May es va aprovar tornar a votar plans alternatius per dilluns vinent.
Un altre ‘tory’ deixa el partit
Nick Boles, el diputat conservador que va presentar dilluns el pla alternatiu basat en el model noruec perquè el Regne Unit es quedés dins del mercat únic i establís una unió duanera amb la UE, va deixar el partit. Ho va anunciar la mateixa nit que va ser rebutjada la seva proposta. Només 28 dels 315 diputats tories hi van votar a favor, contradient les ordres de partit. El pla va ser rebutjat per 21 vots de diferència. “Ho he donat tot per buscar un compromís per treure el país de la UE mantenint la fortalesa econòmica. He fracassat perquè el meu partit refusa un compromís”, va declarar. Boles s’estableix ara com a independent en un grup en el qual està sol. Boles és el quart conservador que deixa el partit de May, després de la dimissió, el febrer passat, de 3 diputats, que van formar un grup mixt proeuropeu amb 8 laboristes.