López desvincula Sànchez del dispositiu del 20-S: “No es compta amb ell per organitzar res”
El comissari diu que la comitiva no surt abans no perquè no hi hagués un passadís sinó perquè ningú ens avisa que havien acabat
Acusa els cossos espanyols de “trencar” el dispositiu conjunt el matí de l’1-O: “Vam fer el que vam poder”
El comissari dels Mossos Ferran López ha desvinculat l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, del dispositiu policial del 20 de setembre a Economia. “No es compta amb ell per organitzar res”, ha manifestat. Ha reconegut que només hi va haver una trucada de Trapero a Sànchez (a petició de l’exconseller Forn) per tal que ajudés en la mediació amb els manifestants donada “l’ascendència” que tenia sobre ells. “L’acord al que arriben és, a través dels voluntaris, fer una primera franja lliure entre manifestants i la policia”, ha detallat. Però ha negat que ni ANC ni Sànchez tinguessin “cap paper més” en el dispositiu. Aquest primera franja s’havia de complementar amb la Brimo en el moment de la sortida de la comitiva, que ha dit que era una opció “segura”. Ara bé, ha dit que fins les onze de la nit no van tenir la “certesa” que el registre havia acabat. “La comitiva no surt abans no perquè no hi hagués un passadís sinó perquè ningú ens avisa que han acabat”, ha justificat.
El comissari ha explicat que no tenien cap avís previ de l’operatiu de la Guàrdia Civil i que van haver de prestar suport d’ordre públic en més de 40 registres. En aquest sentit, ha retret que no s’hagués donat una “informació genèrica” sobre el nombre de registres per tal que els Mossos es poguessin organitzar millor. “Es va fer tot el que es podia amb el que teníem”, ha defensat.
També ha dit que el cap de l’operatiu de seguretat dels Mossos li va dir que era “materialment impossible” fer un passadís al matí per entrar els detinguts i que ja va ser la Guàrdia Civil al migdia qui va desistir de portar els detinguts. En el mateix sentit, ha dit que era també “impossible” per un perímetre al voltant dels cotxes per la gran quantitat de gent concentrada.
En respostes a la defensa de Jordi Cuixart, López ha dit que el passadís que van fer els voluntaris de l’ANC tenia com a objectiu “col·laborar en una acció lateral amb el dispositiu”, que “sempre va ser policial”. “Els serveis d’ordre d’una manifestació no intervenen mai en un dispositiu policial”, ha afegit.
Tot i que no estava físicament allí, el comissari ha dit que li consta que el president d’Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, va intentar ajudar perquè els antidisturbis dels Mossos aconseguissin muntar el passadís. També ha dit recordar que va fer crides perquè l’1-O hi hagués una actitud pacífica.
Relació amb altres cossos
El comissari els Mossos Ferran López ha acusat Guàrdia Civil i policia espanyola de “trencar” el matí de l’1-O el dispositiu que prèviament havien pactat i que no havia sigut objecte de cap objecció per part del coordinador, Diego Pérez de los Cobos. A partir d’aquí, ha lamentat que no van tenir el “suport pactat” i que van fer “el que van poder” agrupant efectius que tenien distribuïts per tots els punts de votació (més de 2.300). En aquest sentit, ha dit que van ordenar que els binomis es quedessin tot el dia als col·legis de votació per informar i per evitar que escoles que havien tancat tornessin a obrir i ha defensat que van fer “infinitat” de peticions de suport que va ser “impossible” atendre.
Segons López, havien acordat en les reunions prèvies de coordinació que els Mossos enviarien un binomi als 2.300 centres de votació, que demanarien suport a agents d’ordre públic de la policia catalana i que, en els llocs on no arribessin, farien peticions a Guàrdia Civil i policia espanyola que actuaria a requeriment dels Mossos. Un suport que, segons ha relatat, no va arribar mai tot i haver comunicat per correu electrònic a les 9.11h del matí a Pérez de los Cobos que necessitaven suport a 233 punts de votació. “El suport que s’havia pactat no es va tenir”, ha sentenciat. A partir d’aquí, ha parlat “d’infinitat” de peticions de suport dels Mossos i que no les van poder atendre amb els efectius de la policia catalana, ja que el dispositiu conjunt no s’estava fent. “Vam fer el que vam poder, agrupant el que vam poder, fent el que podíem fins on podíem i no es va fer més”, ha reconegut.
Cap retret de Pérez de los Cobos
A més, ha descrit -a preguntes de l’advocat de Forn, Xavier Melero- que no va rebre cap “retret” per part del coordinador del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos, ni durant l’1-O ni després. I ha parlat d’una “única excepció” quan va anar a declarar en la fase d’instrucció a l’Audiència Nacional i va contactar tant amb l’exsecretari d’Estat d’Interior, José Antonio Nieto, i el coordinador del dispositiu per explicar-los la versió que donaria sobre el dispositiu, que entenia que era conjunt. “No va ser una discussió ni un entrem en consideracions”, ha manifestat. Però ha remarcat que va ser l’única vegada que, després de l’1-O, van parlar del dispositiu. “Els ho vull explicar perquè estava sota jurament llavors i també ara i la meva visió dels fets que era contradictòria a la seva”, ha defensat.