Corbyn i May volen entendre’s
La primera reunió, sense línies vermelles, que van mantenir ahir acaba sense acord
La Unió Europea concedirà una segona pròrroga si el Parlament britànic aprova un pacte abans del dia 12
La primera ministra, Theresa May, i el líder de la oposició, el laborista Jeremy Corbyn, van deixar de banda les seves diferències i es van reunir ahir a Westminster per mirar de buscar un acord que permeti al país deixar la Unió Europea (UE) de manera ordenada. “Hem acordat un programa de treball entre els nostres equips per explorar l’abast de l’acord”, va dir un portaveu laborista. Tots dos es van reunir sense línies vermelles. Les converses continuaran avui. “Les dues parts han mostrat flexibilitat i compromís per posar fi a la incertesa del Brexit, van dir fonts de Downing Street.
Els dos líders també es van reunir ahir, per separat, amb la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, i el ministre principal gal·lès, Carwyn Jones. “El meu temor és que, amb les presses, arribem a un mal acord”, va expressar Sturgeon, que va dir que volen un acord consistent, que no pugui canviar un nou líder conservador. “La unió duanera no s’aproxima als nostres interessos, la llibertat de circulació de persones, sí”, hi va afegir. I va ressaltar la necessitat que el segon referèndum europeu estigui sobre la taula. Al matí, el ministre del Brexit va dir que no hi hauria “precondicions”.
Corbyn i May s’enfronten a importants rebel·lions dins dels seus respectius partits. May és qui s’hi juga més, després que dimarts desafiés els euroescèptics del seu partit, que li exigien una sortida sense acord i que ja han avisat que no li permetran que pacti amb els laboristes. “El problema és que ningú [ni Corbyn ni May] representa els que van votar sortir de la UE [...] Tot se solucionaria marxant. No hi ha cap necessitat que els conservadors facin cap pacte amb els marxistes”, va afirmar Jacob Rees-Mogg, president del Grup de Reforma Europeu (ERG), la facció dura del brexiters conservadors. “El que hauria de fer la primera ministra és mirar-se al mirall i plegar”, va criticar Andrew Bridgen, diputat tory i uns dels 34 conservadors que encara s’oposen al pla de May.
Ahir van dimitir dos secretaris d’Estat del govern de May en protesta per les converses amb Corbyn. S’esperaven dimissions massives, ja que bona part dels brexiters del seu gabinet havien amenaçat amb fer-ho, però de moment no s’ha produït. Cap ministre euroescèptic de May s’ha pronunciat públicament, encara. Amb les dues dimissions d’ahir, ja son 30 els membres del govern de May que han plegat des de les eleccions del 2017. D’aquests, 22 ho han fet per raons polítiques, més que les dimissions dels governs de Thatcher, Blair i Brown plegats.
A la banda laborista, s’està pressionant molt Corbyn perquè exigeixi a May un nou referèndum. Corbyn, que no considera necessària una nova consulta, s’hi resisteix. Però demana que es creï una nova unió duanera i vincles estrets amb el mercat únic. Els conservadors consideren que això no és Brexit.
Des de la UE se segueix atentament l’acostament entre Corbyn i May. El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va dir: “Estic d’acord que l’oferta de May per dialogar amb el líder de la oposició és oportuna. No sé si Corbyn mostrarà lideratge. Espero que ho faci”, va sentenciar. Més dubtes va expressar el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, que va deixar clar que “si el 12 d’abril el Parlament britànic no aprova un acord, no serà possible cap pròrroga curta, perquè posaria en perill el funcionament de la Unió Europea”.
Un altre signe de bona predisposició de Corbyn i May per trobar una solució va ser que, per primer cop en molt de temps, durant la sessió de control a la primera ministra no es van enfrontar. Es van donar una treva. Van discutir sobre pensions, pobresa, sous mínims. Va ser una de les sessions més calmades dels últims mesos. Més agressius es van mostrar els conservadors euroescèptics amb la seva líder. També ahir el Parlament va agafar per tercer cop el control per discutir i votar una llei que forci May a descartar la sortida sense acord.
I és que, tot i les bones intencions de May, no acaben de confiar en ella.
LES FRASES
Proves de tir polèmiques
Un vídeo que mostra quatre soldats britànics fent pràctiques de tir a Kabul amb una foto de Jeremy Corbyn com a diana va generar ahir un fort rebuig al Regne Unit. El vídeo, de 25 segons, va ser penjat a la xarxa social Snapchat amb el títol “Satisfet amb això”. Ràpidament va ser condemnat per totes les formacions polítiques sense excepció. “Aquest comportament és totalment inacceptable i està molt per sota del estàndards que s’esperen de l’exèrcit. Hem obert una investigació”, va declarar un portaveu del Ministeri de Defensa, que va certificar l’autenticitat del vídeo. Més tard, un exsoldat que va difondre el vídeo va declarar que és un muntatge de Photoshop. La investigació segueix el seu curs. Corbyn, veterà socialista i marxista, ha criticat sovint les campanyes de l’exèrcit a l’exterior. Des de fa temps els polítics britànics denuncien assetjament al carrer per culpa del Brexit.