opinió
Les europees també són importants
És evident que aquests dies estem centrats en les eleccions generals del 28 d’abril, en les quals estan en joc aspectes socioeconòmics com en totes les eleccions, però també polítics pel que fa a l’estructura territorial i governança de l’Estat. Però també cal parlar d’altres eleccions que tenim a prop, com són les municipals, les autonòmiques en dotze autonomies, i també les europees, que tindran lloc el dia 26 de maig. Us parlaré aquí de les europees, molt importants també, tot i que sovint són les que la ciutadania veu més llunyanes.
La veritat és que, pel que diuen els experts i també les enquestes, encara hi ha un important percentatge d’indecisos, que se situa sobre els cent milions de persones, que poden fer variar substancialment les previsions dels resultats. Veurem què acaba passant, però està en joc l’hegemonia dels grans partits europeus, que es concentra en els grups polítics, com ara el popular, que ara té la presidència del Parlament Europeu i també la de la Comissió, el grup socialista i el liberal.
Sembla que la majoria que des de fa temps garanteix la suma de populars i socialistes pot quedar per sota de la meitat del Parlament, per la qual cosa necessitaran, previsiblement, suport d’altres grups. I aquí és on intervenen aspectes que en eleccions anteriors no preocupaven, com és el cas dels partits euroescèptics, antieuropeus i populistes, que van agafant poder en diferents estats de la Unió Europea i que sembla que es presentaran amb un missatge conjunt d’unitat i d’acció crítica sobre la UE i a favor de tornar a la visió estatal de la política, un cop seguin elegits. Aquests partits ara ja formen part de governs en nou estats de la Unió Europea i la seva política afecta 170 milions de ciutadans, un nombre molt elevat si ho comparem amb fa una desena d’anys, quan eren presents en governs de dos estats i afectaven dotze milions de persones. Aquesta realitat hauria d’esperonar les institucions europees, els partits tradicionals i els ciutadans a ser actius i també crítics amb el que s’ha fet malament, com ara la gestió dels refugiats i la immigració o les desigualtats econòmiques, proposant maneres de millorar-ho.
També s’ha d’explicar que el grup que surti majoritari al Parlament Europeu serà el que tindrà la presidència de la Comissió Europea, en un intent de deixar clar que es vota un partit però també un candidat a presidir el govern de la UE, i també que el Parlament Europeu legisla, juntament amb el Consell de Ministres, i que les normes que surten de Brussel·les incideixen en un 80% en les normes que finalment afecten la ciutadania europea. Així, en aquest escenari, és important que els partits democràtics i europeistes tinguin majoria al Parlament Europeu, però també ho és que aquests partits agafin el compromís de gestionar els reptes europeus des del vessant social, solidari i proper a la ciutadania. Si és així, el futur de la Unió Europea, respectuosa amb la diversitat, estarà en el bon camí. No malbaratem el somni.