El govern de Canet admet un deute de 9 milions, però defensa la seva gestió
CiU en culpabilitza una organització deficient i manté que no s'ha aplicat el pla de sanejament
«Ha estat una voluntat política, l'aposta per inversions com la urbanització de les rieres, la construcció del pàrquing al centre, el polígon industrial, l'escola bressol i la nova escola de primària, i per dur-ho a terme hem necessitat recórrer als bancs.» L'alcalde de Canet, Joaquim Mas (PSC), assenyala que el deute acumulat de 9 milions d'euros que arrosseguen les arques municipals «no és una quantitat menor, però està plenament justificada perquè ha revertit en el bé públic». «La gran transformació urbanística i de serveis de la població ha costat diners, molts diners, i els recursos propis del consistori eren clarament insuficients», explica Mas, que afegeix: «Vam aprofitar tant el moment de bonança econòmica com la situació política favorable de les administracions supramunicipals.» Com a exemple, l'alcalde destaca que l'inventari patrimonial del consistori ha passat de 8,8 milions d'euros el 2001 a 36,5 milions el 2010. Des de CiU, el regidor Laureà Gregori considera que l'endeutament «és un exemple clar de gestió deficient». Gregori admet que la situació econòmica general no ajuda, però considera que el govern local actual «té bona part de responsabilitat en quests números vermells».
En el mateix ple, el govern local del PSC, UMdC i ERC, va aprovar l'aplicació d'un nou pla de sanejament 2010-2014. «La voluntat del consistori és fer contenció de la despesa i mirar de refinançar el deute», va assenyalar l'alcalde que va recordar que els ingressos han davallat «en picat». «Hem passat d'ingressar prop d'un milió d'euros en concepte d'impostos per construcció a només 60.000 euros», va justificar. Mas confia, però, que les mesures de contenció ajudaran a equilibrar els números.
Un pressupost a la baixa
El pressupost de Canet per aquest any, «que ha costat molts esforços poder quadrar», puja a prop de 14 milions d'euros, un 18% menys que el de l'any anterior. La retallada suposa aplicar un estalvi que es tradueix, entre altres mesures, en el fet que el consistori torna a assumir el servei de parcs i jardins i ha renegociat a la baixa la resta de serveis externs, com ara la neteja dels edificis municipals o la neteja de la via pública. L'únic que no s'ha tocat és el contracte de la recollida de la brossa. Per la formació convergent, els comptes pel 2010 «estan molt forçats i són fruit de no haver aplicat amb rigor el pla de sanejament, que ja el 2004 exigia molta més contenció en la despesa». Laureà Gregori indica com a principals «errors» la no-adaptació de la plantilla de l'Ajuntament a la situació de recessió. «No és congruent que es busqui l'estalvi i es continuï contractant personal, inclosos càrrecs de confiança», va assenyalar, i va afegir que el govern de Canet «va a remolc de la situació de crisi econòmica quan hauria d'haver-se avançat i buscar solucions factibles».
Les inversions, per pagar expropiacions
El gruix de les inversions pel 2010 aniran a parar, segons explica Joaquim Mas, a resoldre un llarg litigi que obliga l'Ajuntament a expropiar dos terrenys: un a la ronda de Sant Jordi, propietat de la immobiliària Halli, i l'altre a tocar de la riera de Sant Domènec. Segons rememora l'alcalde, cal remuntar-se a les normes subsidiàries del 1991, en què es va qualificar els dos solars de zona verda. «La llei obligava el consistori a expropiar a un preu just els terrenys en un màxim de cinc anys», diu. El termini es va esgotar i els propietaris van portar el cas als jutjats. Ara el consistori haurà de pagar més de 2,5 milions d'euros.