Política

L’ambient festiu i les facilitats per accedir a la conselleria contradiuen el relat de la comitiva judicial del 20-S

La cap de secretaria de Junqueras diu que la concentració al carrer no va “interferir” en el registre i que l’ambient a dins era “relaxat i tranquil”

El cordó de seguretat que van fer els voluntaris va garantir l’accés a la conselleria al llarg del dia

Diferents testimonis proposats per les defenses han relatat un “ambient festiu i reivindicatiu” a la Conselleria d’Economia el 20-S i han dit que hi havia “multitud de gent” que entrava i sortia de l’edifici sense cap problema a través del cordó de seguretat que havien format els voluntaris. A més, tots els testimonis han coincidit a negar que hi hagués cap intent d’assalt a la conselleria, i han explicat que els agents que acompanyaven la comitiva van mantenir sempre una parella de membres a la porta de l’edifici i que mai van portar cap vestimenta especial.

Així ho han relatat el diputat d’ERC Jordi Orobitg, el senador Bernat Picornell i la cap de secretaria d’Oriol Junqueras, Sílvia Sàbat. Aquesta última ha dit que el registre es va fer “en un ambient de cordialitat” en tot moment i que la concentració de fora no va “interferir” en la diligència.

Per la seva banda, el que fou cap de l’oficina del vicepresident, Lluís Juncà, ha relatat que Junqueras va anar a Economia i va poder saludar i abraçar Lluís Salvadó, que estava detingut. Ha explicat que hi havia sis o set agents de la Guàrdia Civil i que no hi va haver cap tensió i que té un vídeo del moment que va gravar ell mateix amb el mòbil.

També han declarat avui a petició de les defenses Ruben Wagensberg i David Fernàndez. Tots dos han parlat de la seva relació amb En Peu de Pau i dels tallers de no-violència que es van fer des d’aquesta organització. Tots dos han deixat clar que els tallers tenien sempre l’objectiu d’explicar com mantenir una actitud pacífica davant de situacions de molta tensió.

Altres testimonis que han declarat avui han estat els diputats o senadors Jordi Orobitg, Bernat Picornell, Joaquim Ayats i Teresa Vallverdú. Tots ells han coincidit a definir la concentració com una festa –la gent cantava i hi havia castellers–.

Els testimonis han coincidit a relatar un escenari totalment diferent del que van exposar durant les seves declaracions els agents implicats al registre el 20-S. Diferent perquè no hi havia violència ni insults o escopinades contra els agents. També han coincidit a descriure el passadís que van fer els voluntaris de l’ANC i com aquest va permetre l’accés normal fins a la porta de la conselleria al llarg de tota la jornada.

La sessió d’aquest dijous ha tornat a provocar moments de tensió tallats pel jutge Marchena. Un l’ha provocat l’advocat Benet Sallelas quan estava interrogant un catedràtic sobre el dret a l’autodeterminació i ha fet que Marchena el tallés dient-li que “era un insult al tribunal”. També Van den Eynde se les ha tingut amb el magistrat quan ha reclamat afegir al sumari com a prova una gravació feta per Lluís Juncà, cap de l’oficina d’Oriol Junqueras, en què aquest relatava que no va haver-hi cap tensió amb els Guàrdies Civils que feien el registre d’Hisenda –contradictòria amb una declaració prèvia d’un agent–. Van den Eynde demana l’accés a aquest vídeo, però Marchena no ho ha acceptat. El tercer incident del dia l’ha protagonitzat el fiscal que estava interrogant Teresa Vallverdú i que ha fet que Marina Roig fes una protesta per la reiteració de les preguntes del fiscal i que la testimoni responia dient no recordar la literalitat del que es va dir durant la desconvocatòria de la concentració. Marchena ha demanat Roig que no es discutís amb el fiscal i després ha tallat aquest últim quan protestava perquè deia que la declarant no recordava res del que ell li estava preguntant. També David Fernàndez ha volgut evitar declarar davant les preguntes de Vox, però davant la insistència de Marchena ha acabat la seva declaració “per imperatiu legal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.