Política

Puigdemont apel·la a reeditar la remuntada de JxCat del 21-D

El president exiliat demana que no es reservi el vot per al 26-M davant del perill que la JEC l’aparti de les europees

Sànchez, Turull i Rull es reivindiquen com el vot útil per la llibertat individual i col·lectiva

Emoció desbordada ahir en el final de campanya de Junts per Catalunya. Sobre les ruïnes de la Barcelona del 1714, a El Born, presó, exili i història van convergir en una emotiva connexió per videoconferència entre Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, que va fer saltar llàgrimes entre el miler de congregats. “Això ha de ser una festa de final de campanya per demanar el vot, així que cares alegres i endavant”, els va demanar la parella de Sànchez, Susanna Barreda, davant les cares emocionades dels presos polítics, especialment de Turull.

Puigdemont va rememorar la remuntada del 21-D, quan JxCat va quedar finalment al davant d’ERC malgrat les enquestes i va fer una crida a reeditar aquell sorpasso: “Som els que estem acostumats a tenir-ho tot en contra. Som els que remuntem a les enquestes. Som els que fem més nosa a la coalició del 155.” En aquest sentit, va reclamar als indecisos que no es reservin el vot a JxCat per al 26-M davant la possibilitat que la Junta Electoral Central (JEC) aparti Puigdemont com a cap de cartell en les europees a petició de Ciutadans i el PP.

El president exiliat i els tres caps de llista presos a Soto del Real van reivindicar-se com el vot útil, desacomplexat, sense por, per assolir la llibertat personal i col·lectiva i “culminar” l’1-O. “Per fer-nos lliures només hi ha una manera, votar lliures. Votar JxCat”, va arengar Sànchez. En una referència indirecta a unes declaracions de Gabriel Rufián (ERC), el candidat per Barcelona va advertir que “mai ningú ha de sentir vergonya per haver defensat una urna ni mai ningú ha de demanar perdó per haver participat” en el referèndum. També va prometre anar al Congrés “a parlar clar”: “Nosaltres no ens amaguem sota cap silenci.”

El final de campanya –que va començar amb una mica de retard perquè la sala de videoconferències de la presó estava ocupada per Oriol Junqueras i Raül Romeva, que estaven participant en el míting final d’ERC– va reunir en un mateix acte els últims tres presidents de la Generalitat: Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, a més del candidat al Senat des de l’exili Jami Matamala i la presència sorpresa del pare del nen de tres anys de Rubí mort en l’atemptat de la Rambla de Barcelona, que va demanar el vot per a JxCat. Tota la carn a la graella en un dels actes més emotius de la trajectòria política i vital de Mas, segons va explicar ell mateix. Tot seguit va alertar: “Això no va només de sentiments, va de vots.” El 129è president de la Generalitat va certificar que l’Estat espanyol no ha pogut impedir que es parli de Catalunya al món, ni que el sobiranisme català “condicioni tota la política espanyola”: “Gràcies a això hi ha un president espanyol que ho va deixar de ser per la política catalana i un altre que ha hagut de convocar eleccions.”

Torra va retreure que el partit socialista no hagi demanat perdó per haver aprovat amb el PP i Cs l’article 155. “Teniu la certesa que no el tornaran a aplicar?”, va qüestionar.

I la número tres per Barcelona, Míriam Nogueras, va avisar: “Depèn de vosaltres que el 28-A siguin les últimes eleccions espanyoles.”

LES FRASES

No deixem per al 26 de maig allò que puguem votar aquest diumenge
Carles Puigdemont
President a l’exili
Per fer-nos lliures només hi ha una manera, votar lliures. Votar JxCat
Jordi Sànchez
Cap de llista per Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia