Política

Sánchez exigeix tot el vot al PSOE davant un Casado que dona ministeris a Vox

Iglesias alerta del pacte PSOE-Cs si el poder econòmic diu “No a «El Coleta»”

Rivera rebutja “repartir càrrecs”

Abascal aireja sondejos amb 60 escons

Donant per fet que demà guanyarà les eleccions, el president i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una crida a concentrar tots els vots progressistes “indecisos entre el PSOE i Podem” i també els vots de la por per l’adveniment de la ultradreta “temible” de Vox. Conscient que el triomf serà inútil si el PP, Cs i Vox sumen els 176 escons que dicten la majoria al Congrés, Sánchez es va oferir com el vot útil perquè guanyar signifiqui governar i “Espanya miri al futur ”. I això el dia que el líder del PP, Pablo Casado, oferia per primera vegada ministeris a Vox.

En un triple tancament a Toledo, Madrid i el País Valencià –on Ximo Puig es juga la reelecció–, Sánchez va alertar del risc de l’abstenció per un excés de confiança: “Podem guanyar el 28 i el 29 despertar amb un govern de les tres dretes. No donem res per fet. Ningú pensava que Trump seria president dels Estats Units i ho és.” A l’hora de buscar socis, Sánchez no vol dependre d’ERC i el PDeCAT. “Els líders independentistes no son de fiar”, argumenta.

Trepitjar-se la mànega

En una entrevista a EsRadio, el president del PP oferia un últim gir de guió convidant l’ultradretà Santiago Abascal a entrar a governar amb ministres, una línia vermella que a Andalusia ni ell ni Albert Rivera van gosar creuar. “Tindrà la influència que vulgui tenir per entrar”, oferia Casado a Vox. En l’últim dia de campanya, Casado es va adreçar als que pensin votar Vox o Cs per alertar que “estaran fent un favor a Sánchez”. “No ens trepitgem la mànega”, va dir. Si el PSOE agita la por de la fotografia del febrer a Colón de les tres dretes, el líder del PP desvia el focus de la por. “Apel·lo al vot unit i no us deixeu intimidar i que no us venguin que la foto fa por, la foto d’un pres fent una roda de premsa és el que fa por”, sosté Casado al·ludint a JxCat i ERC.

En un esprint final a Valladolid, Lleó i Madrid, el cap de llista d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va combatre l’apel·lació de Sánchez al vot útil amb l’avís que el PSOE estarà temptat de pactar amb Cs si els números li donen la suma dels 176 escons. “Perquè al final el PSOE proposa unes coses en campanya i al final ve el poder econòmic i li diu: «Amb El Coleta no, amb Rivera»”, prevenia Iglesias.

Amb Inés Arrimadas plantant Barcelona –per on es presenta– i tancant la campanya a València i Madrid, a Cs es vestien de runners ella, Toni Cantó i Rivera. En contra del que dicten la majoria de les enquestes privades, el líder de Cs abona el sorpasso al PP (ara té 32 escons per 110 del PP). “El PP es desinfla i Cs creix. Els últims sondejos que la llei electoral no permet publicar donen per primera vegada a Cs la possibilitat de presidir el govern d’Espanya”, indica. Rivera va atacar Casado per “repartir ministeris [a Vox] quan si algun es despista o es desinfla no guanyem”. Cofoi per omplir a València i ahir a la totèmica plaça de Colón, Abascal aireja sondejos que li donen una irrupció al Congrés amb 60 escons. “O la supervivència d’Espanya o el caos i la violència”, resumia Abascal sobre el 28-A, situant-se ell en la primera opció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia