Catalunya marca el 28-A
Les eleccions espanyoles més catalanes tornaran a servir per comptar vots independentistes i mesurar forces dins del sobiranisme
Gairebé 5,6 milions de catalans estan cridats a votar, amb la incorporació d’electors amb discapacitat intel·lectual
Les eleccions espanyoles més catalanes, amb Catalunya com a arma llancívola, tornaran a servir, al capdavall, per comptar independentistes, però també perquè ERC i Junts per Catalunya, socis de govern, mesurin forces amb la mirada posada en la pròxima contesa al Parlament. Amb el permís del vot dual, Oriol Junqueras es podria treure l’espina del 21-D, en què va veure com una llista d’exconvergents, antics militants d’ICV, el PSC, ERC i independents, la llista de Carles Puigdemont, quedava en primera posició dins el món sobiranista. El PSC pugnarà amb els republicans per la primera posició, en substitució d’En Comú Podem, mentre que Ciutadans i el PP lluitaran per les escorrialles a la cua, amb la incògnita del Front Republicà. Tot plegat, amb el focus posat en les sumes: tripartit de dretes pel 155, PSOE-Ciutadans o oportunitat per al diàleg entre Pedro Sánchez i l’independentisme.
Els candidats van dedicar la jornada de reflexió a la família. El cap de llista dels comuns, Jaume Asens, va aprofitar per sortir a passejar amb bicicleta per “alliberar tensions” i a la tarda va visitar l’àvia paterna, de 102 anys i d’origen argentí, un referent per a ell pel seu passat republicà. Avui l’acompanyarà a votar.
Junqueras afrontarà els seus segons comicis des de la presó, a Soto del Real. El seu número dos, Gabriel Rufián, hi va parlar per telèfon per comentar el tram final de la campanya. La repressió espanyola també reté el número u de JxCat, Jordi Sànchez, empresonat juntament amb els candidats de Lleida i Tarragona, Jordi Turull i Josep Rull, respectivament. La número dos de JxCat a Barcelona, Laura Borràs, va participar en una “ruta literària” per Sant Cugat del Vallès que ja tenia prevista abans de ser candidata.
La ministra i cap de cartell del PSC, Meritxell Batet, va dinar amb la família i va dedicar la tarda a una de les seves grans aficions, la dansa, al Liceu, per veure el Ballet de Lyon.
La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, d’origen andalús, va visitar la Feria de Abril, al parc del Fòrum de Barcelona. “Rebujitos, ballar i desconnectar”, resumeixen fonts de la formació. I l’aposta del PP a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, va tornar de Madrid –on divendres va participar en el tancament de campanya al costat de Pablo Casado– per passar el dia amb les seves dues filles. Álvarez de Toledo ja ha votat per correu.
S’espera que els primers resultats es coneguin cap a les onze de la nit. Són les segones eleccions amb més vot per correu. En concret, al conjunt de l’Estat s’han acceptat 1,2 milions de sol·licituds, un 92% de les presentades (3,5% del cens d’electors residents absents, CERA). En les últimes espanyoles, l’índex va ser de l’1,3%.
Un total de 5.588.095 catalans podran votar avui en més de 8.000 meses electorals repartides per 2.700 col·legis. Es tracta de 68.000 electors més que en les darreres espanyoles, celebrades el 26 de juny del 2016. Fins a 239.700 corresponen al CERA, és a dir, viuen a l’estranger.
Per al Congrés, es presenten 14 candidatures a Barcelona, 13 a Lleida, 15 a Tarragona i 13 a Girona. Per al Senat, 14 a Barcelona i 13 a les altres tres demarcacions. Les urnes obriran, com és habitual, des de les nou del matí fins a les vuit del vespre.
A Catalunya s’escullen 48 diputats, un més que el 2016 –ja que Barcelona n’ha guanyat un per qüestions demogràfiques–, dels 350 del Congrés (32 a Barcelona, 6 a Girona, 6 més a Tarragona i 4 a Lleida), i 16 senadors (4 per demarcació).
D’altra banda, 100.000 persones a l’Estat amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o deteriorament cognitiu votaran avui per primera vegada sense necessitat d’autorització judicial.
Més de 6.000 policies s’implicaran en la seguretat de les eleccions al Principat. Segons dades de la delegació del govern espanyol a Catalunya, el gros del dispositiu estarà format per 4.000 agents dels Mossos d’Esquadra, als quals s’afegiran 946 efectius de la policia espanyola i 988 de la Guàrdia Civil. També s’hi afegiran els agents que incorporin les respectives policies locals.
El País Valencià decideix
Avui també se celebren eleccions a les Corts Valencianes. Hi voten 3,6 milions de valencians. Els comicis coincideixen per primera vegada amb els espanyols i també són per primer cop anticipats, d’acord amb una prerrogativa inclosa en l’Estatut no aplicada fins ara. El president socialista, Ximo Puig, es presenta a la reelecció i Mónica Oltra repeteix per Compromís, mentre que pel PP debuta Isabel Bonig i Ciutadans aposta per Toni Cantó. Podem, que concorre en coalició amb Esquerra Unida, presenta Rubén Martínez Dalmau. No s’esperen majories absolutes, l’esquerra aspira a obtenir uns resultats que permetin revalidar l’anomenat “govern del Botànic” i el bloc conservador cercarà un executiu a l’andalusa, ja que es tem que Vox obtingui representació.