Barcelona es dóna un any de marge per preparar la consulta sobre la independència

El 10 d'abril de l'any vinent és la data escollida per l'assemblea de Barcelona Decideix per convocar la consulta sobre la independència de Catalunya a la capital del país. Ahir al matí, prop de 150 entitats es van reunir a la Universitat de Barcelona (UB) per triar la data d'un total de sis opcions. Juntament amb l'abril del 2011, també va passar la primera selecció el 12 de desembre d'aquest any, data que tenia a favor la coincidència amb el primer aniversari de la primera onada de consultes. Previsiblement, hauria coincidit aproximadament amb la constitució del Parlament. Finalment, però, s'ha optat per d'aquí a un any, unes setmanes abans de les eleccions municipals. La convocatòria servirà per commemorar simbòlicament el vuitantè aniversari dels comicis municipals «que van tombar la monarquia» espanyola, el 12 d'abril de l'any 1931, i que van propiciar l'adveniment de la Segona República.

«La resta de dates eren massa aviat o massa tard», va explicar un dels membres de l'organització, l'escriptor Alfred Bosch. Barcelona Decideix descartava així organitzar la consulta per parts avançant-la en algun districte. Entre els principals reptes hi ha aplegar 10.000 voluntaris, tants com en els Jocs Olímpics. «Mantenim aquesta fita estimativa», van informar. Algunes fonts apunten que ja són prop de 3.000. S'espera que s'hi afegeixin persones d'arreu del país que ja estiguin alliberades de l'organització dels referèndums al seu municipi. Es calcula que es necessitaran unes 1.400 meses electorals en més de 300 col·legis, com en unes eleccions qualssevol.

Diferent del de la Diagonal

L'organització no vol emmirallar-se en el referèndum per reformar l'avinguda Diagonal: «És diferent, està més focalitzat en el vot electrònic, a diferència de la nostra consulta, que serà més presencial.» En qualsevol cas, esperen que l'Ajuntament de Barcelona doni suport a la iniciativa amb la cessió de locals i d'infraestructura, tal com han fet multitud de consistoris arreu del país. «Organitzar el referèndum de la Diagonal costarà 600.000 euros, mentre que la consulta d'Osona Decideix va costar-ne 60.000», asseguren. El ple de l'Ajuntament ha negat dos cops el suport a l'organització de consultes –en general– que reclamava ERC. El darrer intent, a final de març, va quedar rebutjat per una aliança entre el PSC i el PP. En canvi, al districte de Gràcia sí que es va tirar endavant una proposta de cessió d'espais.

La d'ahir era la tercera assemblea de Barcelona Decideix, celebrada a la facultat d'Economia i Empresa de la UB amb unes tres-centes persones. Sobre la taula també hi havia dies com ara el 20 de juny, coincidint amb la quarta onada; l'endemà de la Diada Nacional, el 17 d'octubre vinent i el 23 d'octubre de l'any que ve.

La consulta de Barcelona, es té la voluntat que sigui la darrera i que clogui el procés, iniciat el 13 de setembre de l'any passat a Arenys de Munt i que diumenge que ve s'estendrà a prop de 210 localitats. No es descarta que altres municipis, com ara Terrassa, facin coincidir la consulta amb la de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.