Política

País valencià

El PSOE posa fi a l’hegemonia del Partit Popular

Compromís cau i es queda amb un escó i Vox n’obté tres

Els socialistes també guanyen a les illes Balears

Canvi de cicle al País Valencià, considerat fins ara un feu del Partit Popular, que ha patit una davallada històrica a tot l’Estat.

El PSOE, liderat pel ministre José Luis Ábalos, mà dreta de Pedro Sánchez i secretari d’organització del partit socialista, ha capgirat la tendència i és el guanyador de les eleccions generals al País Valencià en aconseguir onze diputats, cinc més dels que havia obtingut en els comicis del 2016.

El PP, guanyador de les 25 eleccions celebrades al País Valencià des que va guanyar en les generals de l’any 1993, queda relegat com a segona força, en aconseguir només set escons, sis menys que el 2016.

El fet que al País Valencià hagin coincidit les eleccions generals amb les autonòmiques podria ser un factor que ha impulsat els socialistes.

Compromís, que fa tres anys va concórrer amb Podem i EU, també cau i es queda només amb un diputat. Podem, en coalició electoral amb Esquerra Unida, aconsegueix cinc diputats. El fet que Compromís i Unides Podem decidissin no presentar-se junts com en les passades eleccions ha perjudicat les dues formacions, que han perdut tres escons.

Ciutadans s’ha quedat en sis escons, un més dels que va tenir en les eleccions dels 2016, mentre que Vox entra en la representació valenciana en el Congrés amb tres parlamentaris.

Cal tenir en compte que el País Valencià ha perdut un escó en el Congrés per la circumscripció de València respecte de les eleccions del 2016 per la reducció de la població. També s’ha quedat amb un senador menys.

A les illes Balears, els socialistes també han guanyat les eleccions amb tres escons, un més del que tenien fins ara. Així, han superat per primera vegada en escons (amb tres) el PP, que només n’ha obtingut un i ha estat relegat en quarta posició en vots, ja que també ha estat superat per Unides Podem, amb dos diputats, i Ciutadans, amb un diputat.

En les 13 eleccions generals de la democràcia, el PSIB-PSOE ha guanyat tres vegades, el 1982, el 1986 i el 2008, però totes empatat amb escons amb el PP.

L’esquerra mantindria el govern, segons un sondeig

El pacte del Botànic podria reeditar-se al País Valencià, segons els resultats d’un sondeig de l’empresa Sym Consulting per a València Plaza, una enquesta tracking del vot autonòmic feta entre divendres passat i diumenge, dia de les eleccions. Segons aquest sondeig, el repartiment entre esquerra i dreta es mantindria molt similar a l’actual (55 l’esquerra i 44 la dreta), encara que amb diferent repartiment, sobretot entre els conservadors per la irrupció de Vox.

El PSPV-PSOE seria el partit més votat al País Valencià per primera vegada des de les eleccions generals del 1993 –en les autonòmiques, per primera vegada des del 1991– i aconseguiria entre 24 i 27 escons (ara en té 23). Ximo Puig podria aspirar de nou a ser president de la Generalitat, encara que en el Consell hauria de donar cabuda a Compromís i Unides Podem, que sumarien més escons que els socialistes.

Compromís obtindria entre 20 i 22 (ara en té 19), mentre que Unides Podem arribaria als 10 parlamentaris, 3 menys que els aconseguits el 2015. Atesa la combinació de forquilles en què uns es resten als altres, el bloc d’esquerres aconseguiria entre 56 i 57 escons, 2 o 3 més que ara.

L’esperada irrupció de Vox en el panorama polític valencià se salda, segons el sondeig, amb 15 parlamentaris i un 14,45% dels vots. El problema per al bloc de dretes és que aquest suport sembla produir-se a costa de PP i Ciutadans, de manera que la suma es quedaria fins i tot per sota dels 44 escons que tenia en la legislatura recentment acabada.

La caiguda del PP seria de més de 7 punts i 11 escons, de 31 a 20, mentre que Ciutadans perdria gairebé 5 punts i entre 5 i 6 escons, sempre segons el sondeig de SYM Consulting.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.