LLuís Llach relata al tribunal l’actitud pacífica durant la concentració del 20-S
La diputada de l’Assemblea del Quebec per Quebec Solidaire, Manon Massé, explica que va venir a Catalunya convidada per la CUP i que personalment va pagar totes les despeses
Aquest dilluns a la tarda ha declarat la diputada de l’Assemblea del Quebec (Canadà) per la formació Quebec Solidaire, Manon Massé, i ho ha fet per videoconferència i amb l’ajut d’un traductor a petició de la defensa de Cuixart. Massé ha explicat que va ser a Catalunya del 29 de setembre al 2 d’octubre del 2017 convidada per la CUP i que va estar a diversos centres de votació a Vic, Gurb i Barcelona.
Massé ha dit que va decidir venir a Catalunya perquè el seu partit defensa “el dret d’autodeterminació dels pobles” i ha descrit el que va veure aquella jornada, a banda de remarcar que el viatge se’l va pagar ella. “Hi havia gran afluència de gent i participació, era palpable el desig de fer aquesta votació”, ha detallat.
La diputada quebequesa ha destacat “la voluntat pacífica” de la gent i el “temor” que no es pogués fer la votació. I ha parlat de “situacions de violència” que, a preguntes del lletrat Benet Salellas, ha dit que procedien de la policia. “Com tot el planeta, he vist que essencialment han estat actes comesos per la policia espanyola, ho he vist a televisió i per xarxes socials però ho he explicat així al Quebec quan he tornat, he vist un poble català emocionat i no violent, pacífic, que es donava la mà i s’animava davant aquestes accions”, ha relatat.
A preguntes de Vox, ha dit que no va veure violència contra els agents i ha negat que tingués cap vincle amb la formació Arran.
Posteriorment ha declarat el cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach.
Llach ha descrit els fets del 20-S a la conselleria d’Economia com un acte de protesta ciutadana que es va produir de manera espontània i que en cap moment es van produir els fets descrits per alguns testimonis de les acusacions i que haurien patit els membres de la comitiva judicial.
L’exdiputat ha explicat que va parlar amb altres diputats i senadors presents i que es van oferir per fer un cordó de seguretat a la porta de la conselleria. Llach també ha explicat com es van oferir per acompanyar la secretària judicial per poder abandonar la conselleria, però que finalment es va desestimar fer-ho. Més tard ha relatat el moment en què es va fer la desconvocatòria des de l’escenari i com els Jordis van demanar alguns polítics presents que els fessin costat a l’escenari. Llach ha afegit que l’escenari estava allunyat de la conselleria per poder desviar cap a aquella zona la concentració i que per aquest motiu es va decidir fer una segona desconvocatòria des de la conselleria perquè la primera no s’hauria pogut escoltar. Un cop allà explica que ell va aconsellar fer la desconvocatòria des dels vehicles “perquè era l’únic lloc on els concentrats podien veure correctament la petició.
L’exdiputat també ha relatat una reunió celebrada al vestíbul de la conselleria –ha explicat que es va fer en un clima de cordialitat– i que els agents van dir que no abandonarien la conselleria sense els vehicles. Llach, en referència als desperfectes, diu que van ser conseqüència de la gent que es va posicionar sobre ells, ha dit que “era el lloc més privilegiat”. Llach ha recordat que els primers a pujar sobre els vehicles van ser els periodistes i després els va substituir la gent. També ha explicat que quan els Jordis van explicar la presència d’armes a l’interior dels vehicles, van aconseguir fer baixar la gent del sostre i els van envoltar de les “velletes que feien el cordó de seguretat”.