Política

El 28-A reforça ERC a Barcelona i s’hi veu “guanyadora”

La llista de Maragall es presenta enmig d’un ambient d’eufòria

“Ja no som l’alternativa”, manté el candidat

Somriures, riures i cares de satisfacció, no gaire continguda, ahir al mirador de l’alcalde, a Montjuïc, el lloc que va triar ERC i la candidatura d’Ernest Maragall per presentar els homes i dones que aniran a la llista de l’alcaldable republicà per la ciutat de Barcelona. És una evidència, i així es feia notar en l’ambient que ahir surava entre els membres de la llista, que el triomf electoral a Catalunya, però sobretot a Barcelona, del partit d’Oriol Junqueras en les eleccions de diumenge han donat ales als republicans per afrontar la part decisiva de la campanya amb moral guanyadora.

“Ja no som l’alternativa, ara som l’opció guanyadora”, va proclamar el cap de llista davant de la resta de companys de la candidatura, transmetent un missatge de decisió i fermesa, amb una determinació i un tarannà que potser ha mancat històricament entre les files d’ERC, on mai com ara es veu la mel del triomf tant a tocar. Amb aquesta línia de discurs, Margall va modelar el seu assegurant que el seu partit ha de ser capaç d’afrontar tots i cada un dels reptes que obligaran al govern. “Hem de ser capaços de parlar de tot”, va dir, “perquè tenim propostes per a tot”, va reblar amb un to que va buscar la centralitat, que és on es guanyen les eleccions; amb un clar matís independentista, però sense estridències, i un missatge de tarannà progressista, també sense estridències. En aquest sentit, Maragall va dibuixar la seva estratègia com a alcalde com un “triangle” on un dels vèrtexs ha des ser l’Ajuntament, i els altres dos, la societat civil i el món de l’empresa privada. L’alcaldable va parlar en aquests termes per marcar distància amb la candidatura d’Ada Colau, que, al seu entendre, ha gestionat la ciutat sense tenir en compte aquesta societat real i girant l’esquena a la participació del capital privat en la cosa pública.En la qüestió nacional, Maragall va parlar amb fermesa però fugint d’una posició arrauxada. Va definir-se clarament a favor d’una Barcelona que lideri el moviment sobiranista, i va donar la primera mostra de les seves intencions anunciant que el lloc triat per a la presentació, el mirador de l’alcalde, a Montjuïc, dedicat a l’alcalde franquista Porcioles, canviarà de nom per portar el d’una alcaldessa republicana.

Colau ha desistit

La intervenció de Maragall va ser moderada també en el moment de fer la valoració de la gestió de Colau. No va atacar-la amb duresa, potser per no espantar el votant que és frontera amb el seu partit, però va dir d’ella que s’havia resignat a no governar la ciutat i que tampoc havia estat a l’altura del moment polític del país, en relació amb l’ambigüitat dels comuns sobre el procés sobiranista.

En el terreny dels temes concrets, Maragall va parlar de seguretat, molt menys que altres candidats que en fan bandera, i ho va fer per explicar que és un problema que requereix una solució transversal, amb la participació de diverses administracions. En aquest sentit va indicar que la solució passa per evitar que la ciutat de Barcelona sigui una “fàbrica d’impunitat” i que cal reformar normes i activar la justícia per fer front a les noves formes de delinqüència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.