Política

ORIENT MITJÀ

Els EUA envien un portaavions al Golf per dissuadir l’Iran d’un eventual atac

Els EUA van desplaçar ahir cap a les aigües del golf Pèrsic el portaavions USS Abraham Lincoln amb el seu grup de combat i bombarders de la força aèria a l’Orient Mitjà amb l’objectiu de contrarestar “els senyals i advertències preocupants” que arriben des de l’Iran, segons va anunciar l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, que no va proporcionar més detalls sobre l’operació. El principal assessor en matèria de seguretat del president Trump es va limitar a explicar que Washington vol “enviar un missatge clar i inequívoc al règim iranià que tot atac als interessos dels EUA o dels seus aliats s’enfrontarà a una força implacable”.

“Els EUA no estan buscant una guerra contra el règim iranià, però estem completament preparats per respondre a qualsevol atac, ja sigui per interposició, del Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica o de les forces iranianes regulars”, hi va afegir. En la mateixa línia, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va declarar al New York Times: “És absolutament cert que hem vist una escalada d’accions per part dels iranians i és també cert que responsabilitzarem els iranians dels atacs als interessos nord-americans.” Amb tot, un oficial militar va reconèixer al mateix rotatiu que, fins divendres passat, els analistes no havien identificat cap amenaça iraniana, cosa que fa pensar que aquesta s’ha hagut de produir durant les darreres 24 o 48 hores. D’altra banda, no és la primera vegada que el Pentàgon envia l’USS Abraham Lincoln al Golf. Sí que cal destacar que el desplegament es produeix en un context de tensions en augment entre els EUA i l’Iran. Trump va ordenar, l’any passat, la retirada unilateral del pacte nuclear amb l’Iran, que es va firmar el 2015, entre d’altres, pel seu predecessor, Barack Obama. El mes passat, la Casa Blanca va anunciar la fi de les exempcions de sancions per a cinc països que continuen comprant petroli a Teheran, mentre incloïa la Guàrdia Revolucionària iraniana en la llista d’organitzacions terroristes mundials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona