Política

la crònica

A Banyoles, gent amb els deures per fer

Els pròxims quinze dies, algunes de les candidatures que es presenten a Banyoles s’hauran d’esforçar més que les altres per donar-se a conèixer i explicar què proposen. Són les dues llistes noves: Sumem Banyoles i Convivència i Progrés. La primera ja té una part de la feina feta. Sabem que es nodreix sobretot de la CUP –que aquest cop no es presenta– i de gent vinculada a ICV –que tampoc ha confeccionat candidatura–. Debatut en un àmbit intern, el seu programa encara no s’ha difós gaire, però ens consta que, de les quatre llistes que hi ha, el seu és el més alternatiu, a tots nivells. De Sumem, amb Non Casadevall d’alcaldable, s’espera un esforç intens si, com diuen, volen eixamplar la seva base electoral més enllà de la CUP i d’un sector dels ecosocialistes.

Convivència i Progrés té més deures pendents perquè del programa no se’n sap gran cosa, ja que han previst explicar-lo a partir d’aquest cap de setmana. No obstant això, de la llista que encapçala el periodista Quim Fernández se saben qüestions que per si soles poden mobilitzar l’electorat al qual es dirigeixen de manera preferent: està vinculada al PSC i parteix de la idea que hi ha vida més enllà del procés independentista. Ras i curt, és una opció per als que no s’hagin sentit ben representats en un consistori on, amb més o menys intensitat, tots els grups han donat suport a les aspiracions sobiranistes. Se suposa, però, que als electors els interessa saber com gestionarien el dia a dia de Banyoles. Per tant, tenen força feina per endavant.

ERC ho té més fàcil, en comparació amb les dues candidatures anteriors. Després de governar entre el 1999 i el 2007, els republicans han estat tres mandats sent el principal grup de l’oposició i els ciutadans han pogut copsar el seu tarannà, generalment constructiu. Sí que caldrà que treballin per donar a conèixer les dones i els homes que estan en els llocs preeminents de la seva llista, atès que hi ha moltes novetats. En els deu primers no hi ha cap regidor dels últims mandats i n’hi ha dos (el mateix alcaldable, Jaume Butinyà, i la número sis, Lali Turró) que havien estat en aquell govern, dotze anys enrere. A banda de les propostes electorals, als republicans els convé explicar qui són.

Junts per Catalunya –privilegi de qui governa– és la que té els deures de campanya més avançats. No els fa falta explicar qui és l’alcaldable ni insistir gaire en el programa. Després de tres mandats d’un govern de CiU tirant a personalista, no deu quedar cap banyolí que no sàpiga qui és Miquel Noguer. A més, en els primers llocs de la llista repeteixen pesos pesants del darrer equip i una de les novetats, Miquel Cuenca, ja és prou conegut. La seva campanya es podria vertebrar en la defensa de la feina feta, en l’anunci d’una gestió de continuïtat i a donar a conèixer algun projecte de ciutat engrescador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda
Política

El sentiment de catalanitat va a la baixa

Barcelona
amèrica del sud

Veneçuela anuncia la detenció de dos espanyols per un suposat pla contra Maduro

barcelona
estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona
guerra a gaza

Els atacs israelians contra el nord de la Franja causen una vintena de morts més

barcelona
guerra a europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 206 presoners de guerra més

barcelona
política

Nova Esquerra aposta perquè el president d’ERC no sigui alhora candidat

barcelona
vaticà

Francesc demana als catòlics dels EUA votar “el mal menor"

barcelona
guerra a europa

Biden i Starmer ajornen la decisió sobre l’ús d'armes de llarg abast

barcelona